geometria analityczna
kox72: Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych: x – y + 1 = 0 oraz
3x + 2y – 12 = 0. Punkt P(6, 4) jest punktem przecięcia się przekątnych równoległoboku.
Wyznacz:
a) równanie prostej zawierającej jeden z dwóch pozostałych boków równoległoboku
b) współrzędne wierzchołków równoległoboku
c) pole równoległoboku.
5 cze 10:34
wredulus_pospolitus:

1) przecięcie prostych = jeden z wierzchołków
2) w równoległoboku przekątne przecinają się w połowie
3) rysujesz odcinek pomiędzy znanym wierzchołkiem a punktem P
4) a następnie go przedłużasz ... w ten sposób znajdujesz drugi wierzchołek
5) teraz wystarczy wyznaczyć proste równoległe do podanych prostych, przechodzące przez
wyznaczony drugi wierzchołek
Kooooniec
5 cze 10:43
kox72: dzieki
5 cze 10:57