Proszę o pomoc
1234567: Witam proszę o pomoc. Kule wpisano walec o promieniach podstawy 2.5 cm i wysokości 12 cm.
Oblicz długość promienia kuli
5 cze 11:46
ite: Nie mamy gramatyki pozycyjnej, więc nie wiadomo, czy kula jest w walcu czy walec w kuli. Treść
trzeba doprecyzować.
5 cze 11:59
Bleee:
Robisz przekrój
Zauważasz że średnica okregu (przekrój) równa jest przekątnej prostokąta (przekrój walca)...
Liczysz
5 cze 12:07
Mila:

W kulę wpisano walec...
|OS|=6cm
R
2=|OS|
2+r
2
R
2=6
2+2.5
2
R
2=36+6.25=42.25
R=6.5cm
5 cze 20:20