całka zespolona
Analiza zespolona: Proszę o pomoc z zadaniem:
Napisz równanie stycznej do krzywej z(t) = t2 + it√1 + t2; t należy do R; w punkcie z0
odpowiadającym wartości parametru t0 = 1:
5 cze 22:16
jc:
z(1)+t z'(1) = 1+i√2 + t(2+i/√2)
5 cze 22:25
Analiza zespolona: Czy z(t0)+tz'(t0) to jest wzór na równanie stycznej?
Niestety nie mam żadnych materiałów dotyczących tego zagadnienia.
6 cze 00:37
Analiza zespolona: Proszę powiedzieć gdzie robię błąd:
licząc pochodną i wstawiając t=1, wychodzi mi inny wynik:
z'(t)=2t+i√1+t2+it1√1+t22t=2t+i√1+t2+2it2√1+t2
z'(1)=2+i√2+2i√2=2+2i+2i√2=2+4i√2
6 cze 09:35
Analiza zespolona: Bardzo brzydko to wygląda powyżej, ale wyszło mi:
z'(1)=2+4i/√2
6 cze 09:38
jc: Pomyliłem się. Pochodna z wyrazu przy i:
(t (1+t2)1/2)' = (1+t2)1/2 + t2(1+t2)−1/2=√2+1/√2=3/√2
6 cze 09:48
Analiza zespolona: Czy po sumie nie powinno być 2t2? Tam, gdzie liczymy pochodną wewnętrzną?
Abstrahując od tego, proszę o odpowiedź czy z(t0)+tz'(t0) to jest wzór na równanie stycznej?
Zawsze go stosujemy przy znajdowaniu równania stycznej do danej krzywej?
6 cze 10:10
jc: | | 1 | |
(1+t2}1/2= |
| (1+t2)−1/2 2t = t(1+t2)−1/2 |
| | 2 | |
Tak, to równanie stycznej (w dowolnym wymiarze).
6 cze 10:16
Bleee:
Nie bo jeszcze masz 1/2 'z potegi'
6 cze 10:16
jc: Po lewej stronie powinna być pochodna.
6 cze 10:19
Analiza zespolona: ah, no tak! Bardzo dziękuję za pomoc!
6 cze 10:22