Ciag Fibonacciego
karol: Siema, jest zadanie :
Udowodnij stosując zasadę indukcji matematycznej, że ciąg Fibonacciego F(0)=0, F(1)=1 i
F(n)=F(n−1)+F(n−2) dla n>1, posiada następującą właściwo
robie je tak:
Baza n =2 (Skrócone)
F(0) + F(1) +F(2) = F(4) −1
3 = 3
Hipoteza: n = k , F(0) + F(1) + ... F(k) = F(k+2) − 1
Dowód indukcyjny:
I tu jest problem, doprowadzilem to do danej postaci:
n = k + 1
F(0) + F(1) + ... + F(k+1) = F(k+3) − 1
1 + ... + F(k+1) = F(k
2) + F(k+1) − 1
i nie wiem jak to dalej przeksztalcic ( nie wiem co mozna a co nie mozna robic z rownaniem gdy
są "...")
Proszę o pomoc, dzieki
5 cze 13:39
karol: Poprawka powinno byc :
n = k + 1
F(0) + F(1) + ... + F(k+1) = F(k+3) − 1
1 + ... + F(k+1) = F(k+2) + F(k+1) − 1
5 cze 13:39
Maciess: Teraz tak doczytałem na wikipedii i mnie to zaciekawiło. Dlaczego ciag Fibonacciego zaczyna się
od wyrazu 0wego, a nie od pierwszego?
5 cze 13:51
ite: karol nie napisałeś właściwości, którą udowadniasz.
5 cze 13:55
wredulus_pospolitus:
masz wykazać, że:
∑ F(n) = F(n+2) − 1

no to w n=k+1
F(0) + .... +F(k+1) = // z (2) // = F(k+2) − 1 + F(k+1) =
=
(F(k+1) + F(k+2)
) − 1 =
F(k+3) − 1
c.n.w.
5 cze 14:00
karol: sorki poprawka:
wlasciwosc : F(0)+F(1)+…F(n)=F(n+2)−1.
5 cze 14:40