.
Eta: Wyznacz sume szeregu ∑n6n
5 cze 10:40
wredulus_pospolitus:
A ile by wynosiło:
5 cze 10:46
Eta: Nie wiem jak sie za to zabrać
5 cze 10:52
wredulus_pospolitus:
jeżeli wiesz to 'jesteś w domu' ponieważ:
| | n | |
∑ |
| można zapisać jako: |
| | 6n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| + ∑ |
| * |
| + ∑ ( |
| )2* |
| + ∑ ( |
| )3* |
| + ... |
| | 6n | | 6 | | 6n | | 6 | | 6n | | 6 | | 6n | |
O ile sumujemy od n=1
5 cze 10:53
wredulus_pospolitus:
no to napisałem Ci pytanie −−− od niego zacznij
5 cze 10:53
piotr: | | nx | | xn | | 1 | | 6 | | 6 | |
∑ |
| = (∑ |
| )' = ( |
| )' = ( |
| )' = |
| |
| | 6n | | 6n | | 1−x/6 | | 6−x | | (6−x)2 | |
dla x = 1
5 cze 10:58
piotr: zał.: −1<x/6<1 dla x=1 spełnione
5 cze 11:00
piotr: poprawka:
| | nxn−1 | |
zaczynamy od ∑ |
| = ... |
| | 6n | |
5 cze 11:04
Bleee: Piotr z całym szacunkiem ale czy naprawdę uważasz że używanie 'bardziej skomplikowanego' ciągu
będzie rozwiązaniem 'na poziomie' autora/−ki?
To prawie tak jakbyśmy liczyli pole okregu za pomocą całki oznaczonej
5 cze 11:10
PW: A nie trzeba, bo pole okręgu jest równe 0
5 cze 11:29