prawdopodobienstwo calkowite
Kuba: W dwóch pudełkach znajdują się losy. W pierwszym pudełku 40% losów jest pustych, a w drugim
70%. Gracz wybiera po jednym losie z każdego pudełka. Obliczyć prawdopodobieństwo, że:
a) obydwa losy wygrywają
Czy to jest dobrze i zawsze można w taki sposób zapisywać prawdopodobieństwo całkowite? Jeśli
nie, to jak?
5 cze 11:58
ite: Czy każde z pudełek może być wybrane z jednakowym prawdopodobieństwem?
5 cze 12:02
ite: Źle przeczytałam treści zadania, sorry.
5 cze 12:06
Kuba: Tak, nie ma zadnej informacji, zeby mialo byc inaczej
5 cze 12:07
ite:
wybór losu z pierwszego pudełka
wybór losu z drugiego pudełka
a) prawdopodobieństwo, że obydwa losy wygrywają 0,6*0,3
5 cze 12:16
ite: P − wybór losu pustego
W − wygrywającego
5 cze 12:17
Kuba: Dzieki, tylko ja potrzebuje umieć rozwiązać takie zadanie ze wzoru na prawdopodobieństwo
| | |
całkowite i nie wiem czy zawsze zapisuje to z tym | |
| |
5 cze 12:31
ite:
1/ Wzór na prawdopodobieństwo całkowite byłby przydatny, gdyby oba losy wyciągano tylko z
jednego z tych dwóch pudełek.
Czyli najpierw wybór pudełka, potem tylko z niego oba losy.
Spróbuj obliczyć prawdopodobieństwo, że oba losy wybrane w taki sposób wygrywają.
| | |
2/ Współczynnik dwumianowy | wykorzystujesz do obliczeń, gdy masz ilość (a nie |
| |
procentowy udział) losów wygrywających i przegrywających w pudełku. Tutaj nie ma po co go
używać.
5 cze 13:17
Kuba: Ale jeśli będę miał takie samo zadanie, ale będę losował 5 razy i dajmy na to 3 razy wygrywam i
2 razy przegrywam. Wtedy zrobienie tego drzewkiem będzie męczarnią, więc jak to inaczej
zapisac?
5 cze 13:26
ite: Z ilu pudełek będą wyciągane te losy?
5 cze 13:29
Kuba: To samo zadanie, czyli 2 pudelka i np b) gracz wybiera 3 losy wygrywające i 2 przegrywające
5 cze 13:37
ite: Tutaj to dopiero będzie liczenia : )
Ze zwracaniem czy bez? Jak losowano po jednym losie, to nie miało znaczenia, teraz jest ważne.
Po ile losów z każdego pudełka, przedtem było pół na pół, teraz się tak nie da.
5 cze 13:47
ite: Najlepiej skorzystać z gotowego zadania z jakiegoś zbioru.
5 cze 13:53
Kuba: Właśnie o to mi chodzi, że liczenie tego drzewkiem to jest po prostu cała strona kartki i tylko
czekanie, żeby sie pomylić, nie prosze o rozwiązywanie tego, bo to bez sensu i drzewkiem to ja
umiem to policzyć, tylko nie da sie tego zrobić w żaden inny sposób, np właśnie przez wzór na
prawdopodobieństwo całkowite?
5 cze 14:09
ite:
Prawdopodobieństwo całkowite ma zastosowanie, gdy są dwie, trzy lub więcej wykluczających się
możliwości o określonym prawdopodobieństwie wyboru : albo losy wyjmiemy tylko z tego albo
tylko z innego pudełka.
W zadaniu z 11:58 nie wybierasz najpierw tylko jednego z pudełek, więc nie ma powodu stosować
wzoru na p.całkowite. Drzewka użyłam, bo wydawało mi się, że łatwiej mi będzie tłumaczyć z
jego pomocą.
Mogłam od razu zastosować wzór na niezależność zdarzeń
1021:
P
1W − prawdopodobieństwo wylosowania losu W z pierwszego pudełka
P
2W − p. wylosowania losu W z drugiego pudełka
P
1W∩2W − p. wylosowania losów W z obu
P
1W∩2W=P
1W*P