matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.6.2011
Zadania
Odp.
1
Kasia:
Baaaaaardzo proszę o pomoc logarytmy
0
ana01:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2548.html Dlaczego tutaj jest na początku x
2
+7x+10≥0, a nie znak >? Od czego to zależy?
0
marzena:
proszę jeszcze raz o pomoc
1
Patrycja:
Pomocy .:(
0
marzena:
może mimo późnej pory ktoś pomoże
19
marzena:
Grześ liczę na Ciebie i ładnie proszę już raz mi bardzo pomogłeś prooooooooooooooszę
0
marzena:
proszę o pomoc
1
marzena:
proszę o pomoc w rozwiązaniu tych trzech zadań mam egzamin ze statystyki matematycznej
0
marzena:
Grubość lodu pokrywającego pewien zbiornik wodny jest zmienną losową o rozkładzie normalnym. Wykonano serię 17 pomiarów otrzymując średnią grubości wynoszącą 8 cm z
0
marzena:
Stwierdzono, że wiek osób dokonujących wpisów w blogu internetowym jest zmienną losową o rozkładzie normalnym. Na 150 osób 80 podało, że ma wiek w przedziale od 20 do 30 lat.
0
marzena:
Stwierdzono, że plony pewnego gatunku zboża z 1 ha są zmienną losową o rozkładzie normalnym z odchyleniem standardowym równym 5 q (kwintali). Dla 16 gospodarstw średnia
0
Czarek:
a
1
<a
2
<a
3
<...<a
n
, gdzie: a
1
=1
0
Marcin:
Trudne zadanie z trygonometrii
3
Marcin:
Trudne zadanie z trygonometrii
3
Niusia:
Czy może ktoś mi pomóc
4
Czarek:
Oblicz resztę z dzielenia 3 do potęgi 216 przez 4. Umiem to zapisać po swojemu. Pomożecie zapisać to z modulo ?
1
ana01:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1796.html Mogłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego znaki <,>, ≤, ≥ sa ustawione w tą strone (dlaczego dane
5
matematyks:
n!+n=n
2
9
panna_waga:
3
Jaki jest zbior rozwiazan nierownosci
> −1 ?
x
Ok, odpowiedz znam, to jest: (−
∞
,−3) ∪ (0,
∞
) ale o co chodzi, jak to sie zostalo zrobione jak obliczam to wychodzi mi x > −3, i jak z tego wywnioskowac te wspolrzedne jakie podalam
2
Czarek:
n!+5=n
3
12
Piotr:
Prosze o pomoc
! Trzy liczby których suma jest równa 16, są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Jeżeli do pierwszej dodamy 1, drugą pozostawimy bez zmian, a od trzeciej
0
Piotr:
Trzy liczby których suma jest równa 16, są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Jeżeli do pierwszej dodamy 1, drugą pozostawimy bez zmian, a od trzeciej odejmiemy 1, to
0
tomq:
Promień okręgu wpisanego w trapez równoramienny ma długość r, a miara kąta pomiędzy ramieniem trapezu, a jego dłuższą podstawą wynosi alfa. Oblicz pole tego trapezu.
2
Danio:
Może to łatwe... ale już zgłupiałam.... 704z − 55*9
k+1
= 11(64z − 4*9
k+1
)
3
ana01:
Mógłby mi ktoś podać przykład z większą ilością znaków wartości bezwzględnych niż tutaj (http://matematyka.pisz.pl/strona/1106.html) i pokazać jak się to rozwiązuje?
6
Nuncyk:
log
0,4
3− log
0,4
2 + log
0,4
5
3
= ?
1
TDF:
Zostało wpłacone 8000zł na konto bankowe. Oprocentowanie 4%. Odsetki co 6 miesięcy. Ile pieniędzy będzie razem na koncie po 3 latach?
2
dani 3612:
4
ana01:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1107.html 1. Dlaczego w pierwszej nierówności jest ≥ (chodzi mi o to, że z tą kreseczką, ze może tez być
14
Artur.:
Witam a więc
3
dani 3612:
dlugosc bokow trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny o roznicy 1.oblicz dlugosc przeciw prostokatnej tego trojkata
1
dani 3612:
dlugosc bokow trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny o roznicy 1.oblicz dlugosc przeciw prostokatnej tego trojkata
7
Dawid:
Bardzo proszę o pomoc
!
Wyznacz 4 początkowe wyrazy ciągu geometrycznego wiedząc, że a
3
=−4 i a
4
=0,25.
4
ana01:
Nie rozumiem tutaj pierwszego kroku, czyli opuszczenia tej pierwszej wartości bezwzględnej. Mogłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak się stało? I kiedy to się stosuje?
0
Igrek:
Rozwiązać równanie różniczkowe liniowe rzędu drugiego: y'' − y = sinxcosx Całkę szczególną Y(x) obliczyć zarówno metodą przewidywania, jak i metodą uzmienniania
1
ana01:
Jeżeli podaję rozwiązania równania to ma znaczenie to, czy te liczby są uporządkowane rosnąco czy nie?
2
xxx:
jak to rozpisać żeby wyszedł wynik 22: (
√
9+{77}
+
√
9−{77}
)
2
2
inga:
Z drutu o długości 48 cm. wykonano szkielet ostrosłupa czworokątnego prawidłowego o wszystkich
3
martha:
czy −sin(−pi/4)=sin(pi/4)
3
zuet:
5x −
√
5
+
√
5x
= 10 − 3
√
5
5x +
√
5x
= 10 − 3
√
5
+
√
5
5
ana01:
http://matematyka.pisz.pl/strona/13.html Chodzi mi o drugi przykład, ten z pierwiastkiem. Przecież jakby coś takiego (pierwiatek
2
ewelina462:
potrzebuje pilnie pomocy znajdź wykres funkcji liniowej przechodzącej przez punkty (2,3)(−1,8)
1
lato:
Dane są wielomiany: W(x)=3x2−x+1, G(x)=x2−1,R(x)=−4x+5
2
lato:
Dane są wielomiany: W(x)=3x
2
−x+1, G(x)=x
2
−1,R(x)=−4x+5
0
maja:
Fizyka pomocy nie radze sobie z tym:( Uzwojenie pierwotne transformatora składa się z 2400 zwojów a, uzwojenie wtórne 1200zwojów. Uzwojenie pierwotne pobiera moc 2kW przy napięciu 230V.
0
inga:
z drutu o długości 48 cm. wykonano szkielet ostrosłupa czworokątnego prawidłowego o wszystkich krawędziach równej długości. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
4
Pepsi2092:
Zadanie − wielomiany
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując dzielenia:
3
tuszu:
Wyznacz te wartości parametru m, dla którego miejsce zerowe funkcji f(x) = |m+1|x−m+2 jest liczbą większą od −3.