Wartość bezwzględna.
ana01: https://matematykaszkolna.pl/strona/1107.html
1. Dlaczego w pierwszej nierówności jest ≥ (chodzi mi o to, że z tą kreseczką, ze może tez być
w tym przypadku 3 tez uwzględnione), a w drugim nie i czy można na odwrót, że przy tej
drugiej nierówności mogłoby być z tą kreseczką?
2. I czy zawsze w podobnych równaniach jest tak, że jeden przypadek to po prostu opuszczenie
znaku wartości bezwzględnej, bez zmiany znaków, a drugi to zmiana znaków liczby i zmiennej?
3. Jeżeli x byłby ujemny to jest ok czy nie i taka liczba nie spełnia warunków równania?
3 cze 17:21
asd: nie wiem sam dlaczego jest ≥ i <, ale tak po prostu jest
zawsze daje się dwie możliwosci albo ≥ albo <
3 cze 17:32
asd: już tłumacze, mamy np równanie |x+5| = 13
i teraz mamy dwie możliwości, i bedziemy pisać założenia.
−−−−> dla x+5 ≥ 0
mamy
x+5 = 13 czyli jeżeli załozymy ze to co w wartości bezwzględnej jest ≥ 0 to
opuszczamy wartość bezwzględną i rozwiązujemy:
x = 8
ale jeszcze musimy sprawdzić czy się zgadza z załozeniem
x+5≥0
x ≥ −5
8 ≥ −5 jest to prawda czyli pierwsze rozwiązanie to x = 8
−−−−−> dla x+5 < 0
mamy
−x−5 = 13 czyli poprostu zmieniamy znak na przeciwny każdego składnika
wartości bezwzględnej i rozwiązujemy.
−x = 18
x = −18
i sprawdzamy z założeniem
x+5<0
x<−5
−18 < −5
zgadza się i mamy drugie rozwiązanie
x = −18
Odp ogólna. x = 8 ∨ (lub) x = −18
3 cze 17:39
asd: jak coś to pytaj.
3 cze 17:39
ana01: Czyli zawsze tak jest, że najpierw sie opuszcza znak wartości bezwzględnej bez zmiany znaku, a
potem ze zmianą?
3 cze 19:21
asd: raczej tak, ale nie wiem dokładnie o co chodzi. ^^
PRZYKŁAD −−−−> |x+6| = 14
x+6 = 14 <−−−opuszczamy bez zmiany znaku
x+6 = −14 <−−−−−− opuszczamy a liczba po znaku "=" jest przeciwna
zauważ że tak jak robiłem wyżej mogłoby być
x+6 = 14 <−−−opuszczamy bez zmiany znaku
−x−6 = 14 <−−−− bo to jest to samo co x+6 = −14 wystarczy poprzenosić liczby na inne strony
równania.
a czy zawsze się pierwsze opuszcza bez zmiany a potem ze zmaną ? Tak się przyjęło, ale
kolejność raczej nie ma tutaj znaczenia.
9 cze 12:29