wielomiany
lato: Dane są wielomiany: W(x)=3x
2−x+1, G(x)=x
2−1,R(x)=−4x+5
Znajdz: W(−1), W(x)−G(x), W x G , G
2
Co do tego zadania mam pewne wątpliwości. Może mi ktoś pomoc?
3 cze 12:00
M4ciek:
W(−1) = 3*(−1)2 − (−1) + 1
W(−1) = 3*1 + 1 + 1
W(−1) = 5
W(x) − G(x) = 3x2 − x + 1 − (x2 − 1) = 3x2 − x + 1 − x2 + 1 = 2x2 − x + 2
W(x) * G(x) = (3x2 − x + 1)*(x2 − 1) = 3x4 − 3x2 − x3 + x + x2 − 1 =
= 3x4 − x3 − 2x2 + x − 1
[G(x)]2 = (x2 − 1)2 = x4 − 2x2 + 1
3 cze 12:08
lato: bo myślałam przez chwile ze sie nie dodało

dziekuje bardzo
3 cze 12:11