Wielomiany
Pepsi2092: Zadanie − wielomiany

Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując
dzielenia:
w(x)=x
5−x
3+x
2−1, u(x)=(x−1)(x+1)(x+2)
w(1)=0
w(−1)=0
w(−2)=−21
r=ax+b
Ale jak tu zrobić układ jak nie wiem czy 0=a+b, czy 0=−a+b bo drugi na pewno bedzie −21=−2a+b.
3 cze 00:19
Pepsi2092: ogarnie ktoś?
3 cze 00:47
Godzio:
Zacznijmy od tego, że R(x) = ax2 + bx + c.
W(1) = 0
W(−1) = 0
W(−2) = −21
(1) a + b + c = 0
(2) a − b + c = 0
(3) 4a − 2b + c = − 21
(1) − (2) = 2b = 0 ⇒ b = 0
a + c = 0
4a + c = −21 −
−−−−−−−−−−−−−
−3a = 21 ⇒ a = −7 ⇒ c = 7
R(x) = −7x2 + 7
3 cze 00:50
Pepsi2092: Oka dzięki wielkie Godzio bo ja cały czas odnosiłem się do tego, że rmusi się równać ax+b, ale
to tylko jest tak jak dzielimy przez dwumian, także juz zrozumiałem

Dzięki
3 cze 00:54
Godzio:
Reszta jest co najwyżej o jeden stopień mniejsza od wielomianu, przez który dzielimy
3 cze 01:06