Funkcja liniowa, parametr.
tuszu: Wyznacz te wartości parametru m, dla którego miejsce zerowe funkcji f(x) = |m+1|x−m+2 jest
liczbą większą od −3.
3 cze 00:14
tuszu: nie umiem pozbyć się m z mx...
3 cze 01:09
tuszu: nikt?
3 cze 01:46
Vax: | | m−2 | |
Sprawdzamy, że dla m=−1 teza nie zachodzi, teraz f(x) = 0 ⇔ x = |
| > −3 ⇔ m−2 > |
| | |m+1| | |
−3|m+1|
1*) m<−1
m−2 > 3m+3
−5 > 2m/:2
2*) m>−1
m−2 > −3m−3
4m > −1 /:4
| | 5 | | 1 | |
Bierzemy sumę danych przedziałów i otrzymujemy m ∊ (−∞ ; − |
| ) ∪ (− |
| ; +∞) |
| | 2 | | 4 | |
Pozdrawiam.
3 cze 07:37