Rozwiąż:
matematyks: n!+n=n2
3 cze 20:43
Czarek: n!+n=n2
n!=n2−n
n(n−1)!=n(n−1)
(n−1)!=(n−1)
Są tylko dwie możliwości, ponieważ 1!=1 i 2!=2, więc:
n−1=1 lub n−1=2
n=2 lub n=3
3 cze 20:45
Vax: Zakładam, że n naturalne, n! = n(n−1)
dla n≥4 łatwo pokazać indukcyjnie, że n! > n(n−1), pozostaje sprawdzić pozostałe przypadki,
sprawdzając dostajemy, że dane równanie spełnia jedynie n=2 v n=3
Pozdrawiam.
3 cze 20:47
Czarek: n! nie jest równe n(n−1), tylko n!=n(n−1)!
3 cze 20:49
Vax: Ja tego nie napisałem, zauważ, że przerzuciłem n na drugą stronę i wyciągnąłem je przed nawias

Poza tym w Twoim dowodzie przydałoby się pokazać, że dla n>2 zachodzi n! > n inaczej dowód
jest nieskończony.
Pozdrawiam.
3 cze 20:50
Czarek: Zwracam honor
3 cze 20:55