kilka zadan ze spr nie mam pojecia o co w tym chodzi prosze o pomoc :)
Artur.: Witam
a więc
1.
rozwiąż układ równań metodą algebraiczną i graficzną.
tu jest klamra 0,5x+2y=1
y=2−x
2.
Uzupełnij układy , tak aby każdy miał inną liczbę rozwiązań. Pod kazdym z nich napisz ile ma
rozwiazań.
1) −2x−9y=7
−3x(tu wpisac trzeba reszte)
2) x−2y=3
2x(tu wpisać reszte )
3)5x−3y=1
−15x(miejsce na wpisanie)
3.
Uczeń za odrobioną prace domowa otrzymywał 4pkt za nieodrobioną tracił 1 pkt . W ciągu roku
szkolnego nauczyciel sprzwdził pracę domową 45 razy. Uczeń zdobył 20 pkt. Ile razy w ciagu
roku uczen nie odrobił pracy domowej.
4.
Napisz wzr f ktorej wykres otrzymamy po przesunięciu wykresu funkcji:
a) f(x)= −3x wzdłuż osi x 1 jednostkę w lewo
b) f(x)= 4x
4 wzdłuż osi y o 5 jednostek do góry
c) f(x)= −x
2 wzdłuż osi x o 3 j. w prawo i wzdłuż osi y o 2 j. w dół
prosze o rozjaśnienie mego umysłu
3 cze 17:02
asd: w pierszym sprubuj wyznaczyć y i bedziesz jak wzór funkcji i rozwiążesz metodą graficzną.
jeśli wyznaczysz y z obóu równań, np: y=54x + 15 i y=12x−45 to możesz to w ten sposub podstawić
y = y, więc 54x + 15 = 12x − 45 i wyliczyć metodą algebraiczną x.
jak coś nie rozumiesz to pytaj i próbuj.
3 cze 17:42
Artur.: 0,5x+2y=1
y=2−x
0,5x+2y=1
y=2−x / * (−2)
___________
0,5x+2y−2y=−4x+2x+1 =
0,5x=−2x+1 =
0,5x+2x=1 =
2,5x=1 / 2,5
x=0,4

?
y=2−0,4
y=1,6? chyba cos pokręciłem

?

nawiasem mam nieciekawa sytuacje i prosze o pomoc w reszcie zadan
3 cze 17:50
Artur.: acha i co z metoda graficzna?


bo mam tylko 1 wspólrzedna
3 cze 17:51
asd: 2)
drugie zrobimy tak.
istnieją takie rodzaje układów równań: sprzeczny, czyli ma zero rozwiązań, oznaczony ma tylko
jedno rozwiązanie i nieoznaczony, który ma nieskończenie wiele rozwiązań.
−2x−9y = 7
−3x (...reszta....)
np, niech bedzie to układ oznaczony z jednym rozwiązaniem.
z pierwszego wyznaczmy "y"
y = − 29x − 79
z drugiego nie możemy wyznaczyć ale mamy tam −3x
trudno to wydłumayczyć i nie wiem jak to rozwiązać matematycznie ale można poprostu zrobić tak:
niech 2 równanie będzie −−−−> −3x − y = 12
wtedy y = −3x − 12
i rozwiążmy
− 29x − 79 = −3x − 12 / *9
−2x − 7 = − 27x − 108
25x = −101
x = − 10125 = − 4 125
jest rozwiązanie jedno czyli jest to układ oznaczony i reszta może być taka −−> − y = 12.
ty sobie zrób inną możliwość
−−−−−> teraz zróbmy układ sprzeczny który nie będzie miał rowiązania. Chodzi o to zeby
doprowadzić do takiego stanu kiedy np 7=3 <−−− jest to sprzeczność czyli równanie nie da się
roziwązać
mamy
x − 2y = 3
2x (...reszta...)
z pierwszego wyznaczamy "y"
y = 12x − 32
wtedy będzie układ równań kiedy się skrucą iksy a liczby nie beda równe.
czyli drugie równanie po wyznaczeniu "y" powinno wyglądać np tak y = 12x + 2.
widzimy ze mamy dane 2x czyli
y = 12x + 2
4y = 2x + 8, czyli
2x − 4y = −8
reszta −−−−−−> (−4y = −8)
wtedy układ równań rozwiążemy i bedzie wyglądał tak:
12x + 2 = 12x − 32
2 = −32
jest to nieprawda.
układ sprzeczny
−−−−−−−−−> i ostatnia możliwość, układ nieoznaczony nieskończenie wiele rozwiązań
mamy
5x − 3y = 1
−15x
podobna sytuacja jak wyżej tyle ze powinniśmy otrzymać równoćś bezwzględną, np. 5=5
z pierwszego wyznaczamy "y"
y = 53x − 13
drugie y powinno wyglądać identycznie
y = 53x − 13
my mamy dane −15x
czyli to −−−−> y = 53x − 13 w innej postaci zapisujemy
3y = 5x − 1
9x = 15x − 3
−15x + 9x = −3
i mamy reszte −−−−> (+ 9x = −3)
po podstawieniu
53x − 13 = 53x − 13
− 13 = − 13
0=0
równanie nieoznaczone.
3 cze 18:03
asd: to pierwsze nie w taki sposób
wyznaczamy z obu "y"
0,5x + 2y = 1
y = 2−x
y = −14x + 12
y = 2−x
y=y
−14x + 12 = 2−x / *4
−x + 2 = 8 − 4x
3x = 6
x=2
y=2−x = 2−2 = 0
wykresy powinny przeciąć się w punkcie (2,0)
3 cze 18:08
3 cze 18:11
asd: ODROBIONA −−−−−> 4 punkty
NIEODROBIONA −−−−−−−> −1 punkt
x −−−−−> ilość zadań ozdrobionych
y −−−−−> ilość zadań nieodrobionych
możemy ułożyć układ równań.
x+y = 45 (sprawdzała pani 45 razy i za kazdym raze były 2 wyjścia albo odrobione albo nie).
4x −1y = 20 (podany wynik. otrzymał 20 punktów, kilka razy zyskał 4pkt i kilka razy tracił).
mamy układ równań więc wyznaczamy "y"
y = 45 − x
y = 4x − 20
y=y
45−x = 4x − 20
5x = 65
x = 13
y = 45 − x = 45 − 13 = 32
Odp. Nieodrobił 32 razy.
3 cze 18:17
Artur.: mi wyszło tak z obliczen ktore robiłem sam
4x13(odrobił) − 32 (nieodrobione) = 20 czyli to samo co tobie tak ?
3 cze 18:41
Artur.: czyli moje rozwiazanie też moze być?
x+y=45
4x−y=20
x+y−y+4x=45+20
5x=65 /5
x=13
4x13−y=20
−y=−52+20
−y=−32 /*−1
y=32
tak sie doliczyłem sam
3 cze 18:48
Artur.: ok czyli zadania z trescia chyba kumam zaraz przanalizuje to co wyzej napisałes
3 cze 18:48
asd: tutaj fajna strona mozesz sobie sprawdzać wykresy funkcji. −−−>
http://www.jogle.pl/wykresy/
zad4.)
y = −3x i przesuwamy o o jeden w lewo
spróbujmy tak, znajdźmy dowolne y dla dowolnego x., np
y = −3(2) = −6
x = 2 wtedy y = −6, punkt −−−−> (2, −6).
wykres funkcji −−−−>
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/17e4331a52128c17.html
teraz mamy przesunąć o jedną w lewo i wykres funkcji zmieni się
tak −−−>
−−−>
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3cf3401f21d0497.html
i zauważ ze mielismy dla x=2 y=−6
teraz dla x=1 y=−6
−6 = −3*(x+1)
−6 = −3*(1+1)
−6 = −3*2
−6 = −6
y = −3(x+1) <−−−− tak będzie wyglądał.
drugi przpadek.
y = 4x
4 o 5 do góry
x=1 to y=4
5 do góry
x=1 to y=9
9 = 4*1
4 +5
y = 4x
4 + 5
to się robi w ten sposób, że
−−−−> jeżeli przesuwamy w lewo to do x totajemy wartość o którą porzesuwamy
ważne jest rzeby było w nawiasie bo to dodajemy do x, np y= 4(x+4)
−−−−> jeżeli przesuwamy w prawo to odejmujemy, np y=4(x−4)
−−−−> jeżeli w góre to do całosci dodajemy wartość, np. y=4x + 4
−−−> jeżeli w dól to odejmujemy, np. y=4x −4
przypadek trzeci.
y = −x
2 3 w prawo i 2 w dól
robimy zabiegi
y' = −(x−3)
2 − 2
3 cze 18:50
asd: no dobrze. super
3 cze 18:52
asd: wszystko sobie przećwicz jak coś to pytaj.
3 cze 18:52
Artur.: to czwarte tez w miare proste jezeli w dol i w gore to prosto gorzej z bokami

ale trzeba sie
tego poprostu nauczyc

dzieki wielkie jak bede mial pytanka to napisze

dzięki
3 cze 18:54
Artur.: f(x) = 3x
2 3 w doł
czyli:
f(x)=3x
2−3
f(x) = 5x 2 w prawo
czyli:
f(x) = 5(x−2)
f(x) =
√X o 1 j. w lewo i 3 j. do gory
czyli:
f(x) =
√x+2+3

?
dobrze zrobiłem ?
4 cze 17:32
Artur.: i tu nie wiem ocb :
Do podanego układu równań dopisz drugi takaby układ
1. mial jedno rozwiazanie
2. nie mial roziwazania
3. nieskonczenie wiele
/2x−3y=6
\3x−6y=5
cały układ rownań dopisac czy co ? nie mam pojecia
4 cze 17:35
Artur.: prosze o pomoc
4 cze 21:04
Magda:*: Proszę pomózcie!~




jestem noga z matmy

jestem typem humana

PrRACA NR 1:
1) WYZNACZ a1, r
6,2,−2.. e(dolny indeks to 4) S(dolny indeks to 7)
2) sprawdz, czy ciąg arytm. Q 100, S200
3) x+1, 4, x+6 −ciąg arytmetyczny wyznacz X
PRACA NR. 2:
1) 6,2, 2/3, 2/9.... wyznacz a1, q ( a6, s6)
2) an= −5 x 2 (górny index to 12n+2) Sprawdz czy jest to ciąg geometryczny, wyznacz q10, S20
3) 3x2,x+1,16 to ciąg geometrycznym, wyznacz x
z góry dziękuje

Myslę, ze dla fanów zadan matematycznych nie sprawi to problemu

opozdrawiam

odpowiedz proszę wyslac na adres: ewcia1466@wp.pl
4 cze 21:16
Magda:*: są to ciągi geometryczne, i arytmetyczne
4 cze 21:17
asd: artur to ostatnie to: √x+1 +3 a tak to super
4 cze 21:47
asd: artur tam moze piwinna być jedna część i żeby dopisać drugą.
4 cze 21:50
asd: 3). −−−−>
264
4 − (x+1) = x + 6 − 4
4 − x − 1 = x + 6 − 4
2x = 1
x = 0,5
4 cze 21:54
asd: 1). r = a2 − a1 = 2−6 = −4
a1 = 6
4 cze 21:56
asd: ZESTAW NR 2.
1). a1 = 6
q = a2a1 = 26 = 13
a6 = a1 * q5 = 6 * 135 = 6 * 1243 = 281
s6 to nie wiem co to ^^.
4 cze 21:58
asd: 2).
a
n = −5*2
12n+2
ciąg geometryczny gdy
a2a1 =
a3a2
wyznaczamy a
1, a
2, a
3
a
1 = −5*2
12 * 1 +2 = −5*2
12+2 = −5*2
14 = −5 * 16384 = −81920
a
2 = −5*2
12 * 2 +2 = −5*2
24+2 = −5*2
26 = −5 * 67108864 = −335544320
a
3 = −5*2
12 * 3 +2 = −5*2
36+2 = −5*2
38 = −5 * 274877906944 = −1374389534720
a2a1 =
a3a2
−335544320−81920 =
−1374389534720−335544320
4096 = 4096.
udowodnione.
q
10 = −5*2
12 * 10 +2 = −5*2
120+2 = −5*2
122 =
= −5 * 5316911983139663491615228241121378304 =
= −26584559915698317458076141205606891520 (ch7yba jednak źle zinterpretowałem wzór ciągu) ale
spróbuj zrobić sama poprawnie.
S20 = Suma pierwszych 20 wyrazów, wzór −−−−>
279
S
20 = a
1 *
1−qn1−q
a
1 można wyliczyć, natomiast n to liczba tych wyrazów, czyli u nas 20.
4 cze 22:11
asd: 3). ciąg geometryczny.
zależność
a2a1 =
a3a2
x+13x2 =
16x+1
można pomnożyć na ukos.
(x+1)(x+1) = (3x
2)(16)
x
2 + 2x + 1 = 48x
2
−47x
2 + 2x + 1 = 0
Δ = 4 + 188 = 192
znowu coś źle przepisałem bo powinno ładnie wyjść a nie wychodzi.
ale tym sposobem sobie spróbuj.
54 <−−−−−− tutaj wzory jak się liczy delte i miejsca zerowe.
4 cze 22:16
Artur.: tak tak literkowka tam była

dzięki za sprawdzenie

jutro sie jeszcze odezwe

dzieki
wielkie

tak nawiasem to jestes matematykiem z zawodu ?

czy po prostu matma to twoj konik?
5 cze 00:23
Artur.: ""asd: to pierwsze nie w taki sposób
wyznaczamy z obu "y"
0,5x + 2y = 1
y = 2−x
y = −14x + 12
y = 2−x
y=y
−14x + 12 = 2−x / *4
−x + 2 = 8 − 4x
3x = 6
x=2
y=2−x = 2−2 = 0
wykresy powinny przeciąć się w punkcie (2,0)
3 cze 18:08
asd: tutaj obraz tych funckcji −−−>
http://www.speedyshare.com/files/28788080/zrzut_ekranu.jpg ""
sluchaj a dlaczego sa 2 linie?
5 cze 23:57
Artur.: mi wyszła tylko ta (0,2) ; (2,0)
5 cze 23:58
Artur.: nawiasem , Magda kazdy moze założyć swoj temat

nie mam nic przeciwko ale moze nie widziałaś
i ci pomogłem
6 cze 00:03
6 cze 10:45
Artur.: asd jak bedzie odpisz wazne :<
6 cze 15:37
Artur.: :<
6 cze 20:36
Artur.: :<
7 cze 01:03
Artur.: bump
7 cze 09:18
asd: sory, że nie pisałem długo. chodzi o zadanie pierwsze tak? no to jeszcze raz
Mamy dwie funkcje i mamy znaleść rozwiązanie metodą algebraiczną i graficzną
0,5x + 2y = 1
y = 2 − x
−−−−−−−−−> ALGEBRAICZNA (czyli wyliczymy)
to jest układ równań i możemy go rozwiązywać jak nam się podoba −−−−>
−−−−> 0,5x + 2y = 1
y = 2 − x
np, tutaj jest taki sposób −−−>
1188 (przeanalizuj sobie)
tutaj jest troche informacji o układach równań
1193
ja rozwiązywałem tylko przykładowo, np
wyznaczyłem sobie "y" z obu równań i otrzymałem
y = 0,5 − 0,25x
y = 2 − x
i teraz y = y, więc
0,5 − 0,25x = 2 − x
przenosimy na jedną stronę wyrazy podobne.
0,75x = 1,5
34x =
64 / *4
3x = 6
x = 2
y = 2 −x = 2 − 2 = 0
x=2
y=0
Punkt przecięcia to (tylko jeden) −−−−−> (2,0)
−−−−−−−−−−> METODA GRAFICZNA
ona polega na narysowaniu tych dwuch funkcji i na rysunku będą się przecinać (w tym punkcie
(2,0) <−−−− ). troche o funkcjii liniowej −−−−>
41
aby narysować też musimy wyznaczyć "y" sprowadzić do postaci y=ax + b
i to co narysujemy powinno wyglądać tak −−−>
http://www.speedyshare.com/files/28788080/zrzut_ekranu.jpg
jakbyś chciał to sobie to oglądnij, zrozumiesz lepiej −−−−>
−−>
http://www.youtube.com/watch?v=9lJSVVtsd1o
i jak jakieś pytania to pytaj ^^.
9 cze 12:24
Magda:*: Magda

: Proszę pomózcie!~ jestem noga z matmy jestem typem humana
PrRACA NR 1:
1) WYZNACZ a1, r
6,2,−2.. e(dolny indeks to 4) S(dolny indeks to 7)
2) sprawdz, czy ciąg arytm. Q 100, S200
3) x+1, 4, x+6 −ciąg arytmetyczny wyznacz X
PRACA NR. 2:
1) 6,2, 2/3, 2/9.... wyznacz a1, q ( a6, s6)
2) an= −5 x 2 (górny index to 12n+2) Sprawdz czy jest to ciąg geometryczny, wyznacz q10, S20
3) 3x2,x+1,16 to ciąg geometrycznym, wyznacz x
z góry dziękuje
Myslę, ze dla fanów zadan matematycznych nie sprawi to problemu
opozdrawiam
odpowiedz proszę wyslac na adres: ewcia1466@wp.pl
15 cze 11:28