matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij indukcyjnie
Czarek:
a
1
<a
2
<a
3
<...<a
n
, gdzie: a
1
=1 a
2
=2 a
3
=3 ... a
n
=n S
n
− suma liczb ciągu do a
n
Udowodnij indukcyjnie, że: S
n
=(a
1
+a
n
)/2 x n x − razy
3 cze 22:00