matematykaszkolna.pl
nierownosc, promien wodzacy panna_waga:
 3 
Jaki jest zbior rozwiazan nierownosci

> −1 ?
 x 
Ok, odpowiedz znam, to jest: (−,−3) ∪ (0,) ale o co chodzi, jak to sie zostalo zrobione jak obliczam to wychodzi mi x > −3, i jak z tego wywnioskowac te wspolrzedne jakie podalam wyzej? niedlugo mam test i dlatego dobrzy ludzie tu pytam, zeby mnie takie cos nie zaskoczylo emotka i jeszcze jedno: Ile jest równy promień wodzący punktu P=(3;4)? Jak obliczyć, że będzie to 5?
3 cze 20:40
krystek: A zapomniałaś ,że ustalając znak nierówności wymiernej, zastępujemy ją równoważnym iloczynem,pamiętając o założeniu,czyli : 3+xx>:0 równoważne (3+x)x>0 i x≠0 Stąd ta wyżej odpowiedź..
3 cze 20:53
krystek: Umieść punkt w układze współrzędnych połączgo z O(00) długość odcinka OA czyli IOAI=jest promieniem wodzącm ,którego długość szybko obl z tw.Pitagorasa lub jak chcesz ze wzoru na dł odcinka ,(inaczej odległość dwóch punktów z geom analitycznej)
3 cze 21:00
panna_waga: a skąd się u Ciebie wzięło po 3 te +x (w liczniku) ? Nie, nie zapomniałam, bo nawet nie wiem czy to kiedyś umiałąm, w każdym razie lubię matmę chociaż ciemna jestem z niej, ale próbuje cały czas zrozumieć ją.
3 cze 21:03
krystek: Czytaj uważnie co Tobie napiszę : Przenosisz −1 na drugą stronę masz wówczas 3x+1>0 Sprowadzasz do wspólnego mianownika ,którym jest x i otrzymujesz; 3+xx>0. Jeżeli jeszcze nie rozumiesz napisz postaram się jeszcze bliżej objaśnić.Pomiętaj o założeniu x≠0 (bo x jest w mianowniku −aby dobrze zapamiętać mówimy nie dziel ch....o przez zero)
3 cze 21:17
panna_waga: dzieki krystek emotka ale prosze jeszcze z ta nierownoscia wytlumaczylbys szybko po chlopsku, bylabym wdzieczna. bo nadal nie czaje skad Ci sie +x wzielo za tą 3 w liczniku.
3 cze 21:18
panna_waga: sory, jeszcze nie bylo odpowiedzi jak napisalam. ok, czaje przeniesienie jedynki, ale moglbys bardziej rozpisac te sprowadzenie do wspolnego mianownika? nigdy nie mialam z tym problemu, ale tu nie czaje. np tako:
3 

> −1 / +1
x 
3 

+ 1 > 0 no i jak dalej emotka (ze mianownik ≠ 0 to wiememotka
x 
 3+x 
i teraz zalozmy, ze czaje dlaczego jest

> 0 to jak z tego wywnioskowac ze wynik to:
 x 
(−,−3) ∪ (0,)?
3 cze 21:24
krystek: Jedynka nie ma mianownika x ,a sprowadzanie do wspólnego mianownika to rozszerzanie ułamka ,czyli mnożenie licznika i mianownika przez ta samą liczbę. 3x+1=3x+xx= jak wyże (dodajemy liczniki mianownik bez zmian. A teraz co do znaku Masz iloczynowa postać z tego (3+x)x>0 jest to nierównośc kwadratowa jej miejsca zerowe to x=−3 x=0 rysujesz parabolę i odczytujesz z wykresu gdzie przyjmuje wartości dodatnie(nad osią OX) mam nadzieję ,że już rozumiesz.
3 cze 21:33
panna_waga: tak, dzieki wielkie za cierpliwosc. znalazlam tez moje wlasne lekcje z tym, takze niepotrzebnie pisalam, ale wielkie dzieki, jakies braki w matmie zostaly troche zapchane tym co napisales, takze dzieki jeszcze raz
3 cze 21:39
krystek: To super!
3 cze 21:42