nierownosc, promien wodzacy
panna_waga: | | 3 | |
Jaki jest zbior rozwiazan nierownosci |
| > −1 ? |
| | x | |
Ok, odpowiedz znam, to jest: (−
∞,−3) ∪ (0,
∞) ale o co chodzi, jak to sie zostalo zrobione
jak obliczam to wychodzi mi x > −3, i jak z tego wywnioskowac te wspolrzedne jakie podalam
wyzej?
niedlugo mam test i dlatego dobrzy ludzie tu pytam, zeby mnie takie cos nie zaskoczylo

i jeszcze jedno:
Ile jest równy promień wodzący punktu P=(3;4)?
Jak obliczyć, że będzie to 5?
3 cze 20:40
krystek: A zapomniałaś ,że ustalając znak nierówności wymiernej, zastępujemy ją równoważnym
iloczynem,pamiętając o założeniu,czyli :
3+xx>:0 równoważne (3+x)x>0 i x≠0
Stąd ta wyżej odpowiedź..
3 cze 20:53
krystek: Umieść punkt w układze współrzędnych połączgo z O(00) długość odcinka OA czyli IOAI=jest
promieniem wodzącm ,którego długość szybko obl z tw.Pitagorasa lub jak chcesz ze wzoru na dł
odcinka ,(inaczej odległość dwóch punktów z geom analitycznej)
3 cze 21:00
panna_waga: a skąd się u Ciebie wzięło po 3 te +x (w liczniku) ?
Nie, nie zapomniałam, bo nawet nie wiem czy to kiedyś umiałąm, w każdym razie lubię matmę
chociaż ciemna jestem z niej, ale próbuje cały czas zrozumieć ją.
3 cze 21:03
krystek: Czytaj uważnie co Tobie napiszę :
Przenosisz −1 na drugą stronę masz wówczas 3x+1>0
Sprowadzasz do wspólnego mianownika ,którym jest x i otrzymujesz;
3+xx>0.
Jeżeli jeszcze nie rozumiesz napisz postaram się jeszcze bliżej objaśnić.Pomiętaj o założeniu
x≠0
(bo x jest w mianowniku −aby dobrze zapamiętać mówimy nie dziel ch....o przez zero)
3 cze 21:17
panna_waga: dzieki krystek

ale prosze jeszcze z ta nierownoscia wytlumaczylbys szybko po chlopsku,
bylabym wdzieczna. bo nadal nie czaje skad Ci sie +x wzielo za tą 3 w liczniku.
3 cze 21:18
panna_waga: sory, jeszcze nie bylo odpowiedzi jak napisalam.
ok, czaje przeniesienie jedynki, ale moglbys bardziej rozpisac te sprowadzenie do wspolnego
mianownika? nigdy nie mialam z tym problemu, ale tu nie czaje. np tako:
| 3 | |
| + 1 > 0 no i jak dalej  (ze mianownik ≠ 0 to wiem  |
| x | |
| | 3+x | |
i teraz zalozmy, ze czaje dlaczego jest |
| > 0 to jak z tego wywnioskowac ze wynik to: |
| | x | |
(−
∞,−3) ∪ (0,
∞)?
3 cze 21:24
krystek: Jedynka nie ma mianownika x ,a sprowadzanie do wspólnego mianownika to rozszerzanie ułamka
,czyli mnożenie licznika i mianownika przez ta samą liczbę.
3x+1=3x+xx= jak wyże (dodajemy liczniki mianownik bez zmian.
A teraz co do znaku
Masz iloczynowa postać z tego (3+x)x>0 jest to nierównośc kwadratowa jej miejsca zerowe to
x=−3 x=0 rysujesz parabolę i odczytujesz z wykresu gdzie przyjmuje wartości dodatnie(nad osią
OX)
mam nadzieję ,że już rozumiesz.
3 cze 21:33
panna_waga: tak, dzieki wielkie za cierpliwosc. znalazlam tez moje wlasne lekcje z tym, takze niepotrzebnie
pisalam, ale wielkie dzieki, jakies braki w matmie zostaly troche zapchane tym co napisales,
takze dzieki jeszcze raz
3 cze 21:39
krystek: To super!
3 cze 21:42