wyznacz te liczby
Piotr: Prosze o pomoc

! Trzy liczby których suma jest równa 16, są trzema początkowymi wyrazami ciągu
arytmetycznego. Jeżeli do pierwszej dodamy 1, drugą pozostawimy bez zmian, a od trzeciej
odejmiemy 1, to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Wyznacz te liczby. Z góry
bardzo dziękuję.
3 cze 20:05
violka: a=a1
b=a1+r
c=a1+2r
czyli 3a1 + 3 r=16
i drugi warunek :
(a1+r)/(a1+1)=(a1+2r−1)/(a1+r)
3 cze 20:26
violka: i rozwiązujesz taki układ równań
3 cze 20:26
Piotr: a skad sie wzial ten drugi warunek
3 cze 20:28
Piotr: Violka pomóż
3 cze 20:30
Grześ: Mało czytelny ten układ. A nie lepiej tak:
a,b,c ciąg arytmetyczny
a+1,b,c−1 ciąg geometryczny
a+b+c=16
2b=a+c
b
2=(a+1)(c−1)
Teraz liczysz układ, wg mnie bardziej czytelny, podstawiasz 2. równanie do 1. :
2b+b=16
I otrzymaną wartość podstawiasz do 2. i 3. równania:
I teraz metodą podstawiania policz do końca

Nie wykluczam a raczej pewny jest, że otrzymasz dwa zbiory rozwiązań
3 cze 20:34
violka: udało Ci sie rozwiązac
3 cze 20:36
Piotr: skad sie wzial ten drugi warunek u Ciebie violka
3 cze 20:39
violka: drugi warunek otrzymujemy z własności ciągu geometrycznego
3 cze 20:39
Piotr: a dokladniej
3 cze 20:41
violka: bo w ciągu geometrycznym jest tak, ze a1 * q= a2, a2*q=a3 itd, wiec jak wyliczymy q dzielac
obie strony przez odpowiednie liczby otrzymamy żadaną równośc
3 cze 20:43
violka: | | a1+r | | a1+r | |
stąd otrzymujemy ta o drugie równanie |
| = |
| |
| | a1+r | | a1+2r−1 | |
3 cze 20:47
Piotr: Dziekuje wam
3 cze 21:08