PROCENT SKŁADANY/ZŁOŻONY
TDF: Zostało wpłacone 8000zł na konto bankowe. Oprocentowanie 4%. Odsetki co 6 miesięcy. Ile
pieniędzy będzie razem na koncie po 3 latach?
3 cze 19:20
TDF: Nikt nie wie jak to zrobić? Wiem, że było gdzieś zadanie podobnej danymi treści jak nawet nie
identyczne ale nie mogę znaleźć...
3 cze 20:18
Gustlik: K
0=8000 zł
| | 4 | |
p= |
| %=2% (półroczna stopa procentowa, bo lokata ma termin 6 m−cy)
|
| | 2 | |
n=3*2=6 (bo w ciagu 3 lat odsetki sa kapitalizowane 6 razy)
Podstaw to do wzoru i oblicz.
4 cze 01:52