oś
Patrycja: Pomocy .:(
Praca kontrolna:
1. Wyznacz ósmy wyraz i sumę dwunastu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
wiedząc, że
a1=3 i r={2}u{3}
2. Czwarty wyraz ciągu geometrycznego równa się 3, a piąty −3/2. Oblicz sumę sześciu
początkowych wyrazów tego ciągu.
3. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w czterech rzutach monetą uzyskamy więcej orłów
niż reszek.
3 cze 23:07
Patrycja: Prosze o pomoc ?((
3 cze 23:27
Patrycja: prosze o pomoc

((
4 cze 21:57
krystek: Popatrz na wcześniej wyjaśniane zadania dot ciągów.
4 cze 22:00
Patrycja: Potrzebuje pomocy z rozwiazaniem zadania , bo nierozumiem jak je mam rozwiazac.
6 cze 08:25
Patrycja: ?
6 cze 10:12
oaxoaxoax: 1.a
1=3
a
8=a
1+7r
a
12=a
1+11r
Następnie Skorzystaj ze wzoru na sumę:
| | (a1+a12) | |
S12= |
| *n , gdzie n=12 |
| | 2 | |
6 cze 10:49
oaxoaxoax:
a
6=a
1*q
n−1, gdzie n=6.
Następnie do wzoru na sumę:
| | 1−qn−1 | |
S6=a1* |
| , gdzie n=6. |
| | 1−q | |
6 cze 10:51
Patrycja: Dziekuje
6 cze 11:24
Patrycja :
i czy s12= 44
Prosze o odpowiedz dzieki
9 cze 23:16
Patrycja : poprzednie pytanie jest do zadania 1
9 cze 23:16
Patrycja : czy te razwiazania do zadania piewszego sa dobrze?
10 cze 23:31
Anna: | | 2 | | 2 | |
Nie, Patrycjo. Powinno być: a8 = 3+4 |
| = 7 |
| |
| | 3 | | 3 | |
S
12= 80
10 cze 23:36
Patrycja : dzieki
10 cze 23:44
Anna:
10 cze 23:44
Patrycja : niewiem co ma wyjsc w drugim pomozesz?
10 cze 23:45
Anna: Zaraz Ci napiszę.
10 cze 23:46
Patrycja : dzieki
10 cze 23:47
Patrycja : | | 2 | |
mam pyatnie cvzemu powyzej jest napisane 3+7 * |
| |
| | 3 | |
10 cze 23:51
Anna: | | 1 | |
a4=a1*q3, a1*(− |
| )3 = 3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
a1*9− |
| ) = 3 / *(−8) ⇒a1= −24 |
| | 8 | |
| | | | 63 | | 2 | | 63 | | 3 | |
= −24* |
| =−24* |
| * |
| = − |
| = −15 |
| |
| | | | 64 | | 3 | | 4 | | 4 | |
11 cze 00:00
Anna: | | 2 | |
Ponieważ: a12 = a1 + (n−1)*r = a1+11*r = 3 + 11* |
| |
| | 3 | |
11 cze 00:02
Anna: | | 22 | | 1 | | 1 | |
=3 + |
| = 3+7 |
| = 10 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
11 cze 00:05
Anna: A zad. 3 już masz?
11 cze 00:08
Patrycja : nie
11 cze 00:13
Anna: To piszę.
11 cze 00:13
Patrycja : | | 2 | | 2 | |
mam jeszce jedno pytanie czemy ty dalas 3+4 |
| A NIE 3+7* |
| nie rozumiem tego mozesz |
| | 3 | | 3 | |
mi odpowiedziec?" dzieki
11 cze 00:15
Anna: n=2 (ilość możliwych wyników w jednym rzucie monetą)
k=4 (ilość rzutów)
Ilość wszystkich zdarzeń elementarnych:
IΩI = W
nk = n
k = 2
4 = 16 (wariacje z powtórzeniami)
A = zdarzenie, że w 4 rzutach otrzymamy więcej orłów niż reszek
A = {(ROOO), (OROO), (OORO), (OOOR), (OOOO)}
IAI = 5
11 cze 00:19
Patrycja :
11 cze 00:21
Anna: | | 2 | | 14 | | 2 | | 2 | |
To jest to samo: 3+7* |
| = 3+ |
| = 3+4 |
| = 7 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
11 cze 00:22
Patrycja : wiesz moze jak rozwiazac to zadanie

Wyznacz medianę, dominantę, średnią oraz odchylenie standardowe dla następującego zestawu
danych surowych: 38, 40, 38, 42, 42, 42, 44, 50, 36, 38, 38, 46, 42, 42, 40, 44, 46, 42, 36,
40, 40.
11 cze 00:24
Anna: Pomogę. Najpierw ustaw te liczby wg wielkości, rosnąco. Zaraz napiszę Ci dalej.
11 cze 00:27
Patrycja : 36, 36, 38, 38, 38, 38, 40, 40 , 42,42,42,42,42,42, 44, 44, 46 ,46, 50
11 cze 00:32
Patrycja : mam pytanie pomagasz moze tez na gg
11 cze 00:32
Anna: Po ustawieniu wybierz wartość położoną na środku. Wszystkich liczb jest 21, czyli środkowa to
jest jedenasta. Mediana − to jest wartość środkowa, czyli M = 42.
Dominanta − to wartość występująca najczęściej (czego tu najwięcej).
Zatem D = 42 (bo liczba ta występuje 6 razy).
Teraz trzeba policzyć średnią arytmetyczną ważoną, następnie wariancję i w końcu odchylenie
standardowe. Dasz radę podstawić do wzorów, które masz na pewno.
Możemy sprawdzić wyniki.
11 cze 00:36
Anna: Mam gg, ale tu lepiej pisze się zadania matematyczne.
11 cze 00:37
Patrycja : wzór to
x1+x2+....+xn
x=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n
11 cze 00:42
Anna: Tak. Ale można skrócić zapis tak:
| | a1*x1 + a2*x2+...+an*xn | |
x = |
| |
| | a1+a2+...+an | |
a
1,a
2,... − to ilości poszczególnych wartości
11 cze 00:46
Anna: Wychodzi niestety wartość niedokładna, czyli x ≈41,2
Sprawdź, czy tyle otrzymasz.
11 cze 00:48
Patrycja : a moge sie dowiedziec jAK TO PODSTAWILAS?
11 cze 00:51
Anna: | | 2*36+4*38+4*40+6*42+2*44+2*46+1*50 | | 866 | |
x= |
| = |
| ≈41,2 |
| | 2+4+4+6+2+2+1 | | 21 | |
11 cze 00:55
Patrycja : dzieki
11 cze 01:07
Anna: σ
2 − wariancja, σ − odchylenie standardowe
σ
2 = U{2*(36−41,2)
2+4*(38−41,2)
2+4*(40−41,2)
2+6*(42−41,2)
2+2*(44−41,2)^
2+2*(46−41,2)
2+(50−41,2)
2}{21}=
Ten zapis się nie mieści, aby dobrze wyszedł tu ułamek. Odczytaj tu sobie w pierwszej klamrze
licznik, a w mianowniku jest 21.
Po obliczeniu tego otrzymasz pod koniec:
| | 54,08+40,96+5,76+3,84+15,68+46,08+77,44 | |
= |
| = 243,84}{21} ≈11,6114 |
| | 21 | |
σ=
√11,6114 ≈ 3,4
11 cze 01:13