matematykaszkolna.pl
. marzena: Grześ liczę na Ciebie i ładnie proszę już raz mi bardzo pomogłeś prooooooooooooooszę
3 cze 22:32
marzena:
3 cze 23:14
Godzio: Pisz co chcesz, pomogę, Grześ może poszedł już spać emotka
3 cze 23:16
marzena: Grubość lodu pokrywającego pewien zbiornik wodny jest zmienną losową o rozkładzie normalnym. Wykonano serię 17 pomiarów otrzymując średnią grubości wynoszącą 8 cm z odchyleniem 2 cm. Na poziomie ufności wynoszącym 0,93 wyznaczyć przedział ufności przeciętnej grubości lodu. Określić i zinterpretować błąd szacunku. Jaka powinna być liczebność próby, aby błąd szacunku nie przekroczył wartości 0,9? to jedno
3 cze 23:22
marzena: Stwierdzono, że wiek osób dokonujących wpisów w blogu internetowym jest zmienną losową o rozkładzie normalnym. Na 150 osób 80 podało, że ma wiek w przedziale od 20 do 30 lat. Na poziomie ufności wynoszącym 0,94 oszacować przedział ufności dla odsetka osób w wieku 20−30 lat. Określić i zinterpretować błąd szacunku. Jak zmienią się granice przedziału jeżeli poziom ufności wyniesie 0,96? drugie
3 cze 23:23
marzena: Stwierdzono, że plony pewnego gatunku zboża z 1 ha są zmienną losową o rozkładzie normalnym z odchyleniem standardowym równym 5 q (kwintali). Dla 16 gospodarstw średnia plonów wynosiła 20 q/ha. Na poziomie ufności 0,95 oszacować przedział przeciętnych plonów tego zboża. Określić i zinterpretować błąd szacunku. trzecie
3 cze 23:24
marzena: nie wiem wogóle jak się zabrać do tegoemotka
3 cze 23:24
Godzio: To są studia ?
3 cze 23:30
marzena: tak i przedmiot matematyka statystyczna
3 cze 23:31
marzena: nie bylo wykładów z tego a do poniedziałku trzeba zadania rozwiązaćemotka
3 cze 23:32
Godzio: No to muszę Cię zmartwić, bo kompletnie nie mam pojęcia o co w tym chodzi ... Masz może jakieś wzory cokolwiek ? Może dało by się coś wykombinować
3 cze 23:34
marzena: a to dopiero początek jeszcze na koniec czerwca egzamin
3 cze 23:34
marzena: mamy jakiś moduł do samodzielnej nauki zaraz zerknę czy tam coś jest
3 cze 23:35
Godzio: Jeśli to co masz pozwoli się nauczyć tego co tu masz, to możesz wysłać postaram się to przeanalizować i rozwiązać Ci te zadania, mam nadzieję że podołam
3 cze 23:38
marzena: Zakładamy, że cecha ma w populacji generalnej rozkład normalny o znanym odchyleniu standardowym dla populacji ( znane, n – próba o dowolnej liczebności). Wtedy średnia arytmetyczna ma rozkład normalny       n N m  , zaś statystyka n X m U    ma rozkład N(0, 1) (patrz: moduł 2). Dla zadanego z góry współczynnika ufności 1 w tablicach rozkładu normalnego odczytujemy taką wartość  u , aby P{u  U  u }  1 , tzn. taką wartość  u aby 2 ( ) 1   F u   . Jeżeli teraz podstawimy n X m U    , otrzymamy:                 n u 1 X m P u Przekształcając podwójną nierówność w nawiasie otrzymujemy:                  1 n m X u n P X u Dysponując konkretnymi wartościami (x1, x2 ,..., xn ) cechy z próby wyznaczamy liczbowy przedział ufności dla wartości przeciętnej m, który jest postaci: n m x u n x u         (3.4) Przedział dany wzorem (3.4) zawiera nieznaną wartość przeciętną rozkładu teoretycznego z prawdopodobieństwem 1 .Statystyka matematyczna, materiały do modułu 3 4 2) Zakładamy, że cecha ma w populacji generalnej rozkład normalny o nieznanym odchyleniu standardowym i dysponujemy małą próbą (liczebność próby nie przekracza 30 elementów, n  30). Przedział ufności budujemy korzystając ze statystyki 1 1    n s X m Tn , która ma rozkład Studenta o n−1 stopniach swobody. Po dokonaniu odpowiednich przekształceń i podstawieniu wartości (x1, x2 ,..., xn) cechy z próby wyznaczamy liczbowy przedział ufności dla wartości przeciętnej m: 1 1 , 1 , 1         n s m x t n s x t n  n (3.5) który zawiera nieznaną wartość przeciętną rozkładu teoretycznego z prawdopodobieństwem 1 gdzie x jest średnią arytmetyczną z próby, s jest odchyleniem standardowym z próby, zaś , n1 t odczytujemy z tablic rozkładu Studenta tak, że P{| Tn1 | t , n1 }   . Uwaga: Ze względu na małą próbę „lepszym” estymatorem dla odchylenia standardowego jest s1 wyznaczony zgodnie z wzorem (3.3). Łatwo jednak zauważyć, że 1 1   n s n s , zatem liczbowy przedział ufności dla średniej w przypadku małej próby ma również postać: n s m x t n s x t n n 1 , 1 1 , 1        (3.6) coś nie chce tu się skopiować nie wiem jak inaczej moge to przesłać jest troche tych stron
3 cze 23:43
Godzio: Może wrzuć na jakiś serwer ?
3 cze 23:44
marzena: :( nie wiem jak a moze zeskanować ?
3 cze 23:47
Godzio: Bez różnicy emotka
3 cze 23:50
marzena: wiesz nie mogę nic z tym zdobic nie wiem czy to nie jest jakos zabezpieczone jutro zeskanuje i jakos to wrzuce
3 cze 23:59
Godzio: Ok
3 cze 23:59
marzena: dzięki do jutra pozdrawiam
4 cze 00:01