matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.4.2019
Zadania
Odp.
1
Bio:
rzucamy dwiema kostkami do gry. oblicz prawdopodobieństwo, że suma oczek na obu kostkach jest równa 7, jeżeli na jednej kostce wypadła parzysta liczba oczek.
2
Bio:
w urnie jest dwa razy więcej kul białych aniżeli czarnych. ile jest kul białych i czarnych jeżeli przy losowaniu dwóch, prawdopodobieństwo wylosowania
0
Bio:
Na loterii jest 15 losów, z których jeden wygrywa, a trzy dają prawo wyciągnięcia dodatkowego losu. Oblicz prawdopodobieństwo, że
2
Solek:
Z odcinka [0,1] losujemy dwa punkty x i y. Oblicz P(A) i P(B), zbadaj niezależność zdarzeń A i B gdy:
1
Amadeusz:
mx
m+1
Jak przekształcić
+
=x+1 w funkcję kwadratową
m−1
x
2
Jan:
Mam problem z tym zadankiem: Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego wynosi 12. Stosunek pola jednej ściany bocznej
11
em31:
Hej, bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach: 1) Ile wynosi prawdopodobieństwo otrzymania przez brydżystę (13 kart z 52): samych kart
3
kocik:
W ostrosłupie prawidłowym pięciokątnym pole podstawy jest równe 200 cm². Oceń prawdziwość podanych zdań.
5
aleks:
Pięciu mężczyzn na 100 i 25 kobiet na 10000 nie rozróżnia kolorów. 1. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba nie rozróżnia kolorów?
5
Paulaaa:
sup 1/ |x|
n
+1 = 1 |x|≥1
1
Kacper:
Witam, powtarzam sobie trygonometrie do sprawdzianu i wszystko rozumiem tylko jedna informacja mi uciekła i sam nie wiem jak do tego dojść. Mianowicie czasem w zadaniach na przykład
3
BORYS:
4x
3
−7x+3
Granica lim
x
−
>
1
jest równa
2x
2
−x−1
3
Michał:
Odgadnij wzór ogólny ciągu (a
n
) określonego rekurencyjnie, a następnie go udowodnij.
3
vlad:
:::rysunek::: Dany jest kwadrat o boku długości 3, z każdego jego wierzchołka zakreslono koło o promieniu
14
Justi:
Pewien zakład pracuje 24h na dobę, zaś każdy zatrudniony pracownik może pracować bez przerwy 8h w ciągu doby.
6
Piotr:
Rozwiń wielomian (2x+1)
5
13
Hemlo:
Na odcinkach długość a oraz na jego połowach, jako średnicach, zakeślono trzy okręgi. Wyznacz promień okręgu stycznego do tych trzech okręgów.
0
aaa:
W kąt o mierze 60 stopni wpisane sa 2 kola styczne zewnętrznie o promieniach R
1
i R
2
(R
1
> R
2
)
4
opis:
2
Funkcja liniowa f dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia warunek f(2x+1)= −
x+1.
3
3
Oblicz f(
)
7
2
Temudżyn:
Przy narożniku domu chcemy ogrodzić siatką fragment terenu. Siatka,którą dysponujemy ma 20m długości. Ogrodzony teren ma mieć kształt sześciokąta,którego
1
Patrycja:
mam tu obliczyć granicę ale nie wiem jak się za to zabrać
9−3x
lim
x−>3
(
)
tg(xπ/6)
pomoże ktoś?
3
3
Kasia:
e
π
− e
pi/2 − x
lim
x−>−pi/2
cos(3x)+cos(5x)
jak tu obliczyc granicę ?
2
Elaa:
Prosta y +x −√3=0 jest nachylona do osi OX pod kątem A) 135
11
Elaa:
W trapezie ABCD (ABIICD) dane są punkty C(1,2) D(3,4) B(7,0) a) Napisz równanie prostej AB w postaci ogólnej
2
arti:
Wykaz, ze jesli skosne krawedzie czworoscianu sa parami rowne, to suma miar katow miedzy krawedziami wychodzacymi z jednego wierzcholka czworoscianu jest rowna 180
1
Kamil:
Oblicz PC graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego najkrótsza przekątna tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 Stopni a wysokość to 10
3
ww:
wyznacz pochodną
x
2
−3
x−2
6
python:
jak sie liczy pochodna z 2πr
3
i czemu to jest 6πr
2
? moglby ktos to rozpisac?
3
kot:
Z talii 24 kart losujemy jedną kartę, zwracamy ją i losujemy drugą. Jaka jest szansa ze wylisujemy asa i damę?
9
Satan:
Mam takie pytanko odnośnie badania zbieżności całek.
5
PoaTusiciel:
PIlne! Prosze o pomoc.
narysuj wykres funkcji: f(x)= |x−1|+ |x|
2
Michał:
Podaj przykład opisu rekurencyjnego ciągu :
n
n
a
n
=
n!
4
Satan:
Mam za zadanie zbadać, czy całka jest zbieżna: ∫x
x
−1
dx na przedziale [1,
∞
)
9
jc:
ax+y+1=0
3
stef:
jak obliczyc x*ctg(y stopni)?
7
Kasia:
oblicz granicę:
π
5π
sin(
− 2x)−1
6
lim
x−>
(
)
6
(π−6π)
2
jak mam się za to zabrać?
2
barman:
polecenie brzmi: rozwiązać równanie różniczkowe jednorodne: xy'=y−
√
x
2
+y
2
oraz y(0)=1
3
Maciek:
Rada nadzorcza pewnej firmy podwyższyła wynagrodzenie dyrektora o 200zł, a pensje pozostałych pracowników o 100zł. Średnie wynagrodzenie w tej firmie wzorsło wówczas o 104zł. Ilu
12
nkp:
Czy jeśli mam obliczyć granicę z sumy przy x dążacym do nieskończoności, to jeśli te granice istnieją (w liczniku i mianowniku ta sama potęga), to mogę to zapisać jako sumę granic?
5
Olaa:
Odgadnij wzór ogólny ciągu (an) określonego rekurencyjnie, a następnie go udowodnij.
2
Michał :):
Aloha, dzień dobry
pytanko na szybko... odnośnie liczenia zbieżności dla szeregów potęgowych
5
darwin:
cześć, zrobi ktoś? ^^
2
PGinf:
Kąty BAD i ABC czworokąta ABCD mają miary równe 60°. Długość boku AB jest równa sumie długości boków AD i BC.
1
kermit:
Wskaż pare prostych które mogą zawierać przeciwległe boki równoległoboku. A. 2y−3x=7=0 i 3x−2y=4−0
2
kacper:
Podana na rysunku parabola jest wykresem funkcji f(x)=−(x+m)
2
+4 dla a) m=4