Ostrosłup
Jan: Mam problem z tym zadankiem:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego wynosi 12. Stosunek pola jednej ściany bocznej
ostrosłupa do pola jego podstawy równa się 1:3. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
ostrosłupa
3 kwi 21:19
Mila:

Narysuj w zeszycie ostrosłup
1) Pole podstawy:
| | a2√3 | | 3a2√3 | |
P6−kąta=6* |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 3a2√3 | | a2√3 | |
2) PABS= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | a2√3 | |
PABS= |
| a*h ⇔ |
| a*h= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
h=a
√3
3)
W ΔSOE:
| | 3a2 | | 9 | |
a2*3= |
| +144⇔ |
| a2=144 |
| | 4 | | 4 | |
a
2=64 ⇔a=8
==============
Licz dalej sam
3 kwi 22:00
Jan: Dziękuję bardzo!
3 kwi 22:29