prawdopodobieństwo
darwin: cześć, zrobi ktoś? ^^
1.Rzucamy dwa razy kostką sześcienną i rozpatrujemy zdarzenia:
A − w pierwszym rzucie wyrzucono mniej oczek niż w drugim
B − suma oczek wyrzuconych w obu rzutach jest mniejsza od 8
C − co najmniej raz wyrzucono nieparzystą liczbę oczek
D − liczby oczek otrzymanych w obu rzutach różnią się o więcej niż 1
Które z tych zdarzeń jest najbardziej prawdopodobne?
2.Cyfry 0,1,2,7,8 ustawiamy w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo tego,
ze otrzymamy:
a) liczbę pięciocyfrową większą od 23 456,
b)liczbę pięciocyfrową podzielną przez 4.
3.Niech A⊂Ω będzie zdarzeniem losowym. Jeśli P(A') = 4*P(A), to
prawdopodobieństwo zdarzenia A jest równe: ....
4.Wiadomo, że P(B') = 0,75, P(A∩B) = 0,2, P(A∪B = 0,(3). Wówczas
P(A') jest równe:.....
5.Rzucamy osiem razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo
wyrzucenia co najmniej 2 orłów.
3 kwi 09:17
Maciess: Zad 1. Zrób sobie tabelke 6x6 gdzie wypiszesz wszystkie zdarzenia. Tak najszybciej znajdziesz
interesujące cie zdarzenia do wszystkich podpunktów.
3 kwi 09:20
PW: Hurtownia?
Na tym forum panuje zwyczaj: "jedno zapytanie − jedno zadanie"
Wyobraź sobie, że zaczyna odpowiadać 5 osób (wcale nie jest to rzadkie zjawisko) i każdy pisze
o wybranym przez siebie zadaniu; wypowiedzi przeplatają się, trwa dyskusja ...
3 kwi 09:22
Maciess: Zad 2.
|Ω|=4*4*3*2*1 (liczba 5 cyfrowa nie moze miec 0 z przodu)
a)
x −dowolna liczba która nie została jeszcze uzyta
27xxx − 1*1*3*2*1 = 6
28xxx − 1*1*3*2*1 = 6
7xxxx − 1*4*3*2*1 = 24
8xxxx − 1*4*3*2*1 = 24
|A|=24+24+6+6=60
3 kwi 09:28
Maciess: W przykladzie b) musisz tylko wiedzieć kiedy liczba jest podzielna przez 4 i kombinujesz w
podobny sposób. Próbuj sam
3 kwi 09:33
ABC:
takie mnie przemyślenia naszły
zad 3)
P(A')=1−P(A)
1−P(A)=4P(A)
1=5P(A)
0.2=P(A)
nawet brakujące ogniwo w teorii Darwina powinno to samodzielnie rozwiązać
3 kwi 09:37