pochodna
python: jak sie liczy pochodna z 2πr3 i czemu to jest 6πr2?
moglby ktos to rozpisac?
3 kwi 16:38
kot: (2πr3)'=2π*(r3)'=2π*3r2=6π
3 kwi 16:39
kot: literówka 6πr2
3 kwi 16:40
Satan: Ktoś tu wzoru na pochodną nie zna:
Jeśli f(x) = xa, to f'(x) = axa − 1
Stąd (2πr3)' = 6πr2
3 kwi 16:40
python: a π lub 2 to po prostu stała tak?
3 kwi 16:53
wredulus_pospolitus:
tak
3 kwi 16:54
python: a jezeli stala nie stoi przy x to jej pochodna rowna sie 0?
pochodna z 500π to 0
pochodna z 500πr to 500π
?
3 kwi 17:02