Prawdopodobieństwo
em31: Hej, bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach:
1) Ile wynosi prawdopodobieństwo otrzymania przez brydżystę (13 kart z 52): samych kart
czerwonych, dwóch króli?
2) Z urny zawierającej 10 kul czerwonych, 5 zielonych i 5 niebieskich losujemy (ze zwracaniem)
4. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy kule tego samego koloru?
104 + 54 + 54/204 ?
3) Spośród 90 osób 80 nie zna rosyjskiego, 60 zna angielski, 8 zna oba języki. Ile wynosi
prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba:
a) zna co najmniej jeden język,
b) zna angielski i nie zna rosyjskiego?
4) Grupa 8 przyjaciół (3 panie i 5 panów) wybrała się na wycieczkę w góry. Ile wynosi
prawdopodobieństwo, że do schroniska panowie dojdą pierwsi?
5! * 3!/8! = 120*6/40320 = 1/56 ?
5) W autobusie znajduje się 12 pasażerów, na ile sposobów mogą wysiąść na 5 przystankach?
Zakładamy, że wszyscy wysiądą i nikt nie wsiądzie.
512 = 244140625 ?
6) Grupa 12 przyjaciół (6 pań i 6 panów) planuje wyjazd na majówkę koleją. Kupują bilety z
rezerwacją w dwóch 6 osobowych przedziałach. Jakie są szanse, że w przedziale, obojętnie
jakim, będą sami panowie?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
3 kwi 21:12
wredulus_pospolitus:
1) same czerwone i w tym dwa króle

2) POPRAWNIE ZAPISUJEMY UŁAMKI

3)
skoro 80 nie zna rosyjskiego, to dokładnie 10 go zna ... skoro 8 zn oba języki ... to dokładnie
2 osoby znają rosyjski ale nie znają angielskiego ... więc ile osób zna jakikolwiek z tych
języków
3 kwi 21:15
wredulus_pospolitus:
4) Ok
5) Ok
6) Rozpatrz to jako 12 numerowanych miejsc ... jaka jest szansa że faceci siądą na miejscach
1−6 lub na miejscach 7−12
3 kwi 21:17
em31: 1) Tak
2) 104+54+54204
3) 52+2=54
P(A)=5490=35 ?
6) Nie do końca wiem, czy o to chodzi:
6!+6!12! ?
3 kwi 21:34
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
ułamki zapisuj za pomocą U a nie u |
| a nie 156 |
| | 56 | |
wizualnie bez porównania
3 kwi 21:37
wredulus_pospolitus:
3) A skąd to 52? Dlaczego ?
czyli: faceci zajmują miejsca 1−6 razy kobiety zajmują miejsca 7−12 ... lub odwrotnie
(dlatego *2)
3 kwi 21:39
wredulus_pospolitus:
1)
czyli:
licznik: wybieramy króla kier, króla karo, wybieramy z 24 pozostałych czerwonych kart dokładnie
11 kart
mianownik: wybieramy 13 kart z 52 w talii
3 kwi 21:40
em31: Oki, dzięki bardzo

A w 3) myślałam, że skoro 8 osób zna dwa języki i 60 zna angielski, to jednocześnie 52 osoby
znają angielski, ale nie znają rosyjskiego.
3 kwi 21:41
wredulus_pospolitus:
2) jest ok
3 kwi 21:42
wredulus_pospolitus:
tak ... 52 zna tylko język angielski ... ale Ty liczysz (zapewne dla 3.a)
52 +
2 = 54
<−−− czyli tych co znają DOKŁADNIE (a nie co najmniej) jeden język
3 kwi 21:43
em31: Hm... to w takim razie:
3 kwi 21:46
3 kwi 21:49