matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg rekurencyjny
Michał:
Podaj przykład opisu rekurencyjnego ciągu :
n
n
a
n
=
n!
a
n+1
próbowałem to rozwiązać metodą
ale nie daje rady rozwiązać tego rachunkowo,
a
n
dlatego poprosiłbym o rozwiązanie
3 kwi 15:23
jc:
(n+1)
n+1
n!
a
n+1
/a
n
=
= (1 + 1/n)
n
n
n
(n+1)!
3 kwi 15:28
wredulus_pospolitus:
n
n
= n*n*n*...*n ≥ 1*2*3*...*n wniosek
jak się nie da jak się da:
a
n+1
(n+1)
n
1
=
= (1 +
)
n
a
n
n
n
n
3 kwi 15:29