Odgadnij wzór ogólny ciągu określonego rekurencyjnie
Olaa: Odgadnij wzór ogólny ciągu (an) określonego rekurencyjnie, a następnie go udowodnij.
a) a1 = 1 , a2 = −3
a(n+1) = −2an + 3a(n−1) dla n ≥ 2 an = (−3)n−1
b) a1 = a2 = 3
a(n+1) = an + 2a(n−1) dla n ≥ 2 an = 2n + (−1)n−1
Chodzi mi o udowodnienie wzoru.
3 kwi 10:30
ABC:
a już odgadłaś sama jakie wzory mają być?
3 kwi 10:34
Olaa: tak i w a.) będzie a
n = (−3)
n−1
ale nie wiem w jaki sposób to udowodnić
3 kwi 10:42
ABC:
tak cię dopytuję żeby się upewnić czy rozumiesz co piszesz

, bo na przykład w przypadku b)
naturalnym sposobem dochodzimy do wzoru
a
n=2
n−(−1)
n=2
n+(−1)
n+1
3 kwi 10:45
Olaa: a czy potrafisz udowodnić takie wzory? Bo zgadnąć potrafię, nie wiem właśnie jak go udowodnić
ps = wykładnik (−1) zmienia się na
n−1 = tak mi się udało policzyć i tak podają odpowiedzi
3 kwi 10:53
ABC:
piszę sam krok indukcyjny dla przypadku b) przykładowo:
zał indukcyjne :a
n=2
n+(−1)
n+1
teza indukcyjna: a
n+1=2
n+1+(−1)
n+2
krok indukcyjny:
a
n+1=a
n+2a
n−1=2
n+(−1)
n+1+2[2
n−1+(−1)
n] = 2
n+2*2{n−1}+(−1)
n+1+2*(−1)
n=
2
n+2
n+(−1)
n[−1+2]=2
n+1+(−1)
n=2
n+1+(−1)
n+2
napisałem z (n+1) zamiast n−1 bo tak wolę
3 kwi 10:58