Prawdopodobieństwo
aleks: Pięciu mężczyzn na 100 i 25 kobiet na 10000 nie rozróżnia kolorów.
1. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba nie rozróżnia kolorów?
2. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest to mężczyzna?
Wiem, że takie zadanie już jest na forum, ale jest tam warunek, że kobiet jest tyle samo, co
mężczyzn.
Proszę o zweryfikowanie rozwiązania:
A − zdarzenie z ppkt 1
B − zdarzenie z ppkt 2
P(A) = 100010100 * 2510000 + 10010100*5100 = 34000
P(B) = 10010100 * 5100 = 12020
3 kwi 20:43
wredulus_pospolitus:
bzduuura
Zakładamy że kobiet jest tyle samo co mężczyzn, więc:
| | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| *0.05 + |
| *0.0025 = ... |
| | 2 | | 2 | |
(b) w sensie ... że jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrano mężczyznę daltonistę ... czy
jakie jest prawdopodobieństwo wybrania mężczyzny, jeżeli wiemy że wybrana osoba była
daltonistą
3 kwi 21:07
aleks: Ale właśnie nie ma takiego założenia podanego w zadaniu, dlatego pytam.
3 kwi 21:09
wredulus_pospolitus:
Przepisana została treść DOKŁADNIE TAK JAK ZOSTAŁA PODANA
3 kwi 21:10
ABC:
w tym drugim punkcie zapewne : wybrana osoba okazała się daltonistą, jakie jest
prawdopodobieństwo że jest to mężczyzna ?
3 kwi 21:11
aleks: tak, została podana przez wykładowcę tak na szybko
@ABC tak w ty drugim ppkt o to chodzi
A i jeszcze w ppkt b należy podzielić ten wynik przez wynik ppkt a, zapomniałem dopisać:
P(B) = (10010100 * 5100) / 34040 = 23
3 kwi 21:13