równanie różniczkowe
barman: polecenie brzmi: rozwiązać równanie różniczkowe jednorodne:
xy'=y−
√x2+y2 oraz y(0)=1
generalnie z samym rozwiązaniem (metodą) nie mam problemu. chodzi mi bardziej o założenia
| | y | |
nasuwa mi się tutaj od razu podstawienie t= |
| − i tutaj wypadałoby założyć, że x≠0. |
| | x | |
a przecież jeszcze trzeba to przekształcić do postaci:
czy w ogóle zadane warunki początkowe mają jakiś sens?
i kolejne pytanie, czy w takiej sytuacji − "jest sens" rozbijać to z definicji wartości
bezwzględnej − tj. na dwa przypadki x≥0 (>0), i x<0?
3 kwi 11:44
jc: Oczywistym rozwiązaniem przy zadanym warunku początkowym jest funkcja stała y=1.
Jeśli chcesz znaleźć ogólne rozwiązanie, rozważ funkcję r2 = x2+y2.
Wydaje mi się, że x r' = r2−1, a to już jest łatwe równanie.
3 kwi 12:38
barman: dzięki za odpowiedź
pomyślę nad tą funkcją
3 kwi 21:40