Szereg potęgowe - zbieżność
Michał :): Aloha, dzień dobry

pytanko na szybko... odnośnie liczenia zbieżności dla szeregów potęgowych
przykład poniżej
∑6
nx
n
Ok to tak:
| | 6n*6 | |
λ=limn−>oo |
| =6 ⇒ r=16 zbieżny na pewno w zakresie od |
| | 6n | |
(−
16;
16)
jeszcze krańce przedziału:
| | 1 | |
∑6n(− |
| )n=(−1)n no i to jest suma naprzemienna −1 1 −1 1... albo 1 −1 1 −1... zależy |
| | 6 | |
od jakiego n zaczniemy. No i mam określić czy to jest zbieżńe czy nie... Normalnie bym
skorzystał z warunku Leibniza Newtona bo mam (−1)
n*1 ale to chyba nie tak działa... ktoś by
mógł mi powiedzieć czemu to jest rozbieżne w tym miejscu?
∑6
n(
16)
n=1
n tutaj tak samo też rozbieżny ale czemu? Czy jak pomyślę to tym jako o sumie
1 do nieskończoności więc do niczego to nie zmierza, dobrze to zinterpretuje?
Dzieki za pomoc z góry

doceniam!
3 kwi 09:50
ABC:
po prostu badasz istnienie granicy ciągu sum częściowych w każdym z tych przypadków
dla (−1)n
S1=−1 , S2=−1+1=0 , S3=−1+1+(−1)=−1, S4=−1+1+(−1)+1=0 itd
ciąg sum częściowych ma postać −1,0,−1,−0,−1,0,... więc jego granica nie istnieje
a w przypadku 1n granica istnieje ale jest równa +∞ a jest umowa że wtedy mówimy o
rozbieżności szeregu
3 kwi 10:04
Michał :): okay

dzieki ABC
3 kwi 10:09