Parametr
Maciess: Dla jakiej wartosci parametru a jednym rozwiązaniem układu równań:
jest para liczb spełniająca nierówność |x−y|≥1
Próbowałem to robić algebraicznie (pierwsze równanie razy 2, a drugie mnozyłem razy a )
wyliczyć x,y i sprawdzić kiedy warunek jest spełniony.
Raz ze obliczen 2 kartki to wynik zły

Nie wiem czy gdzies błędy w obliczeniach czy metoda
jest zła. Mozna to jakos graficznie zrobic prościej?
Odp to a∊<−1,1)U(1,3>
3 kwi 13:42
Maciess:
| | ⎧ | ax+y+1=0 | |
| * | ⎩ | 2x+(a+1)y−1=0 | zjadłem igreka
|
3 kwi 13:44
ABC: w drugim równaniu nie ma y czy błąd w przepisywaniu?
3 kwi 13:45
ABC: i wszystko jasne
3 kwi 13:45
ABC:
miałeś wyznacznikową metodę?
3 kwi 13:48
Maciess: Nie miałem. Z wyznacznika korzystam jak licze pole trojkata na wektorach

Ale zaraz moge sie
nauczyc jesli to duzo ulatwi
3 kwi 13:50
ABC:
dla układu dwóch równań w postaci
ax+y=−1
2x+(a+1)y=1
główny wyznacznik
W=a(a+1)−2=a
2+a−2=(a+2)(a−1)
czyli układ ma dokładnie jedno rozwiązanie gdy W≠0 czyli a≠−2 i a≠1
| | Wx | | Wy | |
wtedy to rozwiązanie dane jest wzorami x= |
| , y= |
| |
| | W | | W | |
wiesz jak obliczyć W
x, W
y ?
3 kwi 14:01
jc:
ax+y+1=0
2x+(a+1)y−1=0
Trzeba było dokończyć.
2ax + 2y + 2 = 0
2ax + a(a+1)y − a= 0
Po dojęciu otrzymujesz
(a2+a−2)y = a+2
(a+2)(a−1)y=a+2
Dla a=1 mamy sprzeczność.
Dla a=2, y jest dowolne, patrzymy na pierwsze równanie.
2x+y+1 = 0, czyli mamy ∞ wiele rozwiązań.
W pozostałych przypadkach mamy 1 rozwiązanie
(wstawiamy znalezione y do pierwszego równania).
3 kwi 14:03
Maciess: Dziękuje za pomoc. @ABC, nie wiem ale jeszcze dzis sie dowiem i zrobie to zadanie metodą
wyznacznikową. Teraz liczyłem jeszcze raz i po skróceniu wyszedł mi poprawny wynik.
3 kwi 14:08
jc: Oj, miało być a=−2.
Wykorzystanie wyznaczników porządkuje rozwiązanie.
3 kwi 14:12
Maciess: Faktycznie metodą wyznaczników zadanie sprowadza się do kilku dziecinnie prostych obliczeń.
Macie jakies sposoby zeby nie pomylić kolejności przy wpisywaniu współczynników? Jakos niechce
mi wejs do głowy ta kolejnosc
4 kwi 20:15
Mila:

2 X 2
a b
c d
a*d−b*c
======
4 kwi 20:30