matematykaszkolna.pl
Parametr Maciess: Dla jakiej wartosci parametru a jednym rozwiązaniem układu równań:
ax+y+1=0  
2x+(a+1)−1=0
jest para liczb spełniająca nierówność |x−y|≥1 Próbowałem to robić algebraicznie (pierwsze równanie razy 2, a drugie mnozyłem razy a ) wyliczyć x,y i sprawdzić kiedy warunek jest spełniony. Raz ze obliczen 2 kartki to wynik zły Nie wiem czy gdzies błędy w obliczeniach czy metoda jest zła. Mozna to jakos graficznie zrobic prościej? Odp to a∊<−1,1)U(1,3>
3 kwi 13:42
Maciess:
 ax+y+1=0  
* 2x+(a+1)y−1=0 zjadłem igreka
3 kwi 13:44
ABC: w drugim równaniu nie ma y czy błąd w przepisywaniu?
3 kwi 13:45
ABC: i wszystko jasne
3 kwi 13:45
ABC: miałeś wyznacznikową metodę?
3 kwi 13:48
Maciess: Nie miałem. Z wyznacznika korzystam jak licze pole trojkata na wektorach Ale zaraz moge sie nauczyc jesli to duzo ulatwi
3 kwi 13:50
ABC: dla układu dwóch równań w postaci ax+y=−1 2x+(a+1)y=1 główny wyznacznik W=a(a+1)−2=a2+a−2=(a+2)(a−1) czyli układ ma dokładnie jedno rozwiązanie gdy W≠0 czyli a≠−2 i a≠1
 Wx Wy 
wtedy to rozwiązanie dane jest wzorami x=

, y=

W W 
wiesz jak obliczyć Wx, Wy ?
3 kwi 14:01
jc: ax+y+1=0 2x+(a+1)y−1=0 Trzeba było dokończyć. 2ax + 2y + 2 = 0 2ax + a(a+1)y − a= 0 Po dojęciu otrzymujesz (a2+a−2)y = a+2 (a+2)(a−1)y=a+2 Dla a=1 mamy sprzeczność. Dla a=2, y jest dowolne, patrzymy na pierwsze równanie. 2x+y+1 = 0, czyli mamy wiele rozwiązań. W pozostałych przypadkach mamy 1 rozwiązanie (wstawiamy znalezione y do pierwszego równania).
3 kwi 14:03
Maciess: Dziękuje za pomoc. @ABC, nie wiem ale jeszcze dzis sie dowiem i zrobie to zadanie metodą wyznacznikową. Teraz liczyłem jeszcze raz i po skróceniu wyszedł mi poprawny wynik.
3 kwi 14:08
jc: Oj, miało być a=−2. Wykorzystanie wyznaczników porządkuje rozwiązanie.
3 kwi 14:12
Maciess: Faktycznie metodą wyznaczników zadanie sprowadza się do kilku dziecinnie prostych obliczeń. Macie jakies sposoby zeby nie pomylić kolejności przy wpisywaniu współczynników? Jakos niechce mi wejs do głowy ta kolejnosc
4 kwi 20:15
Mila: rysunek 2 X 2 a b c d a*d−b*c ======
4 kwi 20:30