Zbieżność całek
Satan: Mam takie pytanko odnośnie badania zbieżności całek.
| | 1 + √x + |lnx| | |
Rozpatruję całkę: ∫ |
| dx na przedziale [0, ∞) |
| | x | |
Widać, że w punkcie x = 0 mamy osobliwości, więc najlepiej będzie rozbić całkę na dwie:
| | 1 + √x + |lnx| | | 1 + √x + |lnx| | | 1 + √x + |lnx| | |
∫0∞ |
| dx = ∫01 |
| dx + ∫1∞ |
| |
| | x | | x | | x | |
dx
| | 1 + √x + |lnx| | |
No to teraz rozpatrzmy całkę ∫1∞ |
| dx: |
| | x | |
| | 1 + √x + |lnx| | | | |
∫1∞ |
| dx = ∫1∞ |
| dx = |
| | x | | x | |
| | 1 | | |lnx| | |
= ∫1∞ |
| + √1 + |
| dx |
| | x | | x | |
| | 1 | |
I teraz korzystając z tego, że to suma całek mam dwie całki. Stąd widać, że ∫1∞ |
| jest |
| | x | |
rozbieżna do
∞ przy x →
∞. Czy jest to wystarczające uzasadnienie, by stwierdzić, że w takim
wypadku cała całka jest rozbieżna na przedziale [0,
∞)?
3 kwi 16:27
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
Skąd widać że ∫1∞ |
| dx jest rozbieżna  |
| | x | |
3 kwi 16:56
Satan: | | dx | |
∫1∞ |
| = lnx|x = 1∞, pomijam wartość bezwzględną w argumencie logarytmu z |
| | x | |
oczywistego względu.
Stąd już łatwo widać, że lim
x → ∞lnx − ln1 =
∞, bo lnx →
∞ przy x →
∞
3 kwi 17:02
wredulus_pospolitus:
o ... i teraz widać, że całka jest rozbieżna.
Teraz jeszcze warto podać że ∫ √1+|lnx|/x dx > 0
No i oczywiście także że ∫01 f(x) dx > 0
3 kwi 17:07
wredulus_pospolitus:
ja bym to (na Twoim miejscu) zapisał:
dla x>0
więc:
| | 1 | | 1 | |
∫0∞ f(x) dx ≥ ∫0∞ |
| dx ≥ ∫1∞ |
| dx = .... i dalej ciągniesz |
| | x | | x | |
3 kwi 17:10
Satan: Hm, a co takie wskazanie nam gwarantuje? Nawet gdyby otrzymać symbol
∞ −
∞, to wciąż mamy
rozbieżność. Jestem ciekaw, w końcu to szczegóły w analizie są ważne
3 kwi 17:12
Satan: Tak, faktycznie tak jest na pewno sprytniej, jak i szybciej, bo przy bardziej skomplikowanym
przykładzie mógłbym gdzieś się pomylić.
3 kwi 17:14
wredulus_pospolitus:
emmm ... mogłoby być
∞ −
∞ = 5 na przykład
3 kwi 17:23
wredulus_pospolitus:
analogicznie do tego jak miałeś granice ciągów/funkcji
3 kwi 17:24
Satan: Okej, teraz zupełnie wszystko rozumiem, w takim wypadku takie wskazanie jest wręcz niezbędne.
Dziękuję pięknie
3 kwi 17:31