kombinatoryka
Bio: rzucamy dwiema kostkami do gry. oblicz prawdopodobieństwo, że suma oczek na
obu kostkach jest równa 7, jeżeli na jednej kostce wypadła parzysta liczba oczek.
proszę o pomoc

dla mnie to jakaś czarna magia
wredulus_pospolitus:
A −−− wypadło w sumie 7 oczek
B −−− na jednej z nich mamy parzystą liczbę oczek
AnB −−− wypadło 7 oczek i na jednej z nich mamy parzysta liczbę oczek
AnB = {(1,6), (3,4), (5,2), (6,1), (4,3), (2,5)}
| | P(AnB) | | 6 | | 2 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | 3*(3*3) | | 9 | |
janek191:
A może powinno być tak :
B = { (2,1),(1,2),(2,3),(3,2),(2,5),(5,2),(4,1),(1,4),( 4,3),(3,4),(4,5),(5,4),
(6,1),(1,6),(6,3),(3,6),(6,5),(5,6)}
wiec
| | P(A ∩ B) | | 1 | | 1 | | 1 | |
P( A I B) = |
| = |
| : |
| = |
| |
| | P(B) | | 6 | | 2 | | 3 | |