ciąg rekurencyjny
Michał: Odgadnij wzór ogólny ciągu (a
n) określonego rekurencyjnie, a następnie go udowodnij.
a
1 = 1 ,a
2 = −3
a
n+1 = −2a
n + 3a
n − 1 dla n >=2
wzór ogólny ciągu zgadłem po wypisaniu pierwszych kilku wyrazów i jest to: a
n =(−3)
n − 1
ale nie mam pojęcia jak to udowodnić. Poproszę o jak najdokładniejsze wytłumaczenie docenię
każdą pomoc

z góry dziekuję
3 kwi 20:05
3 kwi 20:08
Michał: mam właśnie problem z indukcją i nie potrafię tego udowodnić
szukałem już rozwiązań i na to też patrzyłem ale nie pomogło mi to w żaden sposób zrozumieć jak
ten przykład udowodnić
3 kwi 20:15
Adamm:
sprawdzasz dla 1, 2
zakładasz że on tak wygląda dla n−tego wyrazu, pokazujesz
że też tak wygląda dla n+1 wyrazu
3 kwi 20:24