planimetria, rozszerzenie
Hemlo: Na odcinkach długość a oraz na jego połowach, jako średnicach, zakeślono trzy okręgi. Wyznacz
promień okręgu stycznego do tych trzech okręgów.
Czy ktoś może mnie naprowadzić o co chodzi w tym zadaniu
3 kwi 19:26
wredulus_pospolitus:
A te trzy okręgi są wzajemnie styczne czy coś dzięki czemu można określić wzajemnie położenie
tych odcinków
3 kwi 19:28
Hemlo: to jest całe polecenie
3 kwi 19:29
ABC:

mniej więcej o to − sorry za taki rysunek ale nie umiem ładniej
3 kwi 19:32
Hemlo: okej, wiadomo o co chodzi, dziękuję
3 kwi 19:33
Eta:
Piękny rysunek ( bardzo przejrzysty !
3 kwi 19:33
ABC:
3 kwi 19:34
gość:
Treść zadania niegramatyczna.
3 kwi 19:36
Eta:
3 kwi 19:38
Eta:

z tw. Pitagorasa
| | a | | a | | a | |
( |
| −r)2+( |
| )2=( |
| +r)2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
........................
==========
3 kwi 19:52
Hemlo: zrobiłem tak, z pitagorasa (a4 + r)2 = (a4 − r)2 + (a4)2
po obliczeniach otrzymałem 9ar − a2 = 0 → a=9r czyli r= a9
3 kwi 19:53
Hemlo: oj spóźniłem sie widzę
3 kwi 19:53
Hemlo: i swój błąd w obliczeniach również widzę, dziękuję za pomoc
3 kwi 19:54
ABC:
jedno z was się myli... albo obydwoje
3 kwi 19:55