matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.9.2019
Zadania
Odp.
4
Antosik:
rozwiąż nierówność:
3
marta:
:::rysunek::: Witam, nie mam pojęcia co zrobić dalej w tym zadaniu, proszę o pomoc
8
DoloresHaze:
Błagam pomocy Na sprawdzianie z matmy (2 liceum, podstawa) mieliśmy narysowany wykres funkcji i do niego
1
Seba:
Jeśli szansa na deszcz i słońce wynosi 50:50, to jaka jest szansa na co najmniej 2 kolejne dni deszczowe w ciągu 5 dni?
6
Bartek:
Wykaż, że jeśli a>0 to a
2
+1/a+1≥a+1/2 Dobrze przeprowadziłem ten dowód?
3
stefanowski:
(a−b)(a+b)+a−b=0 ⇔ (a−b)(a+b+1)
11
Tłumok:
podaj liczbę punktów wspólnych okręgu opisanego podanym równaniem z okręgiem o środku S(1,3) i promieniu r w zależności od tego promienia.
9
ICSP:
(a+c)d = c(b + d)
7
Tłumok:
wyznacz równanie krzywej do ktorej naleza punkty rowno odlegle: od punktow (2,6) i (6,2). odpowiedź to y=x i jak sobie to narysowalam to faktycznie ma to sens ale nie wiem jak rozpisac
8
Adamm:
jeśli a−b ≠ 0 to można podzielić obustronnie przez a−b i masz:
2
paweł:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log
x+3
4−x
cos2x
23
Nikto0:
Proszę o pomoc. W turnieju szachowym uczestniczy 10 zawodników. Każdy gra z każdymjeden raz figurami białymi i jeden raz czarnymi
4
S:
(
3
√
25
+4+
3
√
40
)x(
3
√
5
−2)
2
Marysia:
Na pólkach znajdują się książki, na górnej znajduje się 15 książek, stanowią one
3
5
wszystkich książek. Na dolnej jest o
3
5
więcej niż na górnej. Ile jest wszystkich książek
15
lolka:
Równania: a. 3
x
* (1/3)
x−3
=(1/27)
x
9
marcia:
Naszkicuj wykres funkcji wykładniczej określonej wzorem f(x)=4*2
x
−1 −1 a. Na podstawie wykresu funkcji f naszkicuj wykres funkcji g, wiedząc, że g(x)=|f(1−x)−5|
8
TH:
Ile jest dwucyfrowych liczb parzystych mniejszych od 30 lub większych od 70? Nie wiem czy trzeba brać 30 i 70 razem w ten zbiór. Nie rozumiem do końca czy się dzieli to
3
pw:
Na kuli o promieniu r=2 opisano stożek, którego promien podstawy R=2
√
3
. Wyznacz odległość środka O kuli od wierzchołka S tego stożka. Czy kąt przy S ma 60 stopni?
8
ICSP:
L ⇒ P
a + b
a
+ 1
b
x
+ 1
y
x + y
=
=
=
a − b
a
− 1
b
x
− 1
y
x − y
2
ss:
Dla jakich wartości parametru m oba pierwiastki równania x2−mx+2=0 należą do przedziału <0;3> Czy warunki zadania 1)delta>=0 2)f(0)>=0 3)f(3)>= 0 są dobre? czy coś zgubiłam
23
Eldi:
Wiadomo, że a=loga
2
5 b=loga
3
125 zatem loga
2
5
12 jest równy: 3a+2b/2ab 6a+b/4ab ab+3/6a 2ab+6/3a
2
qry:
Oblicz sumę miar głównych kątów skierowanych α i β: α = 3089
1
olsza:
(4x−1)(a+7)=3(a+7)+x(a+7)
8
dawcio232:
Wyznacz współrzędne S oraz promień R okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołakach A (−3, −2); B(5,2); C(1,6)
7
milqa:
Oblicz brakujące współczynniki w równaniu ogólnym prostej l: Ax+y+C+0 wiedząc, że jest ona prostopadła do prostej k: 2x+4y−13=0 i przechodzi przez punkt P (1/2, 7).
25
Nikto0:
Proszę o pomoc. Używając cyfr należących do zbioru {0,1,2,3,4,5} zapisujemy liczby czterocyfrowe(cyfry w liczbie mogą
3
janek191:
6
janek191:
( x + 2 y)
2
+( y + 1)
2
= 0