No widze tylko ze sprowadzenie do podstawy 5 cos daje ale potem nwm co dalej
Eldi: Wiadomo, że a=loga2 5 b=loga3 125 zatem loga25 12 jest równy:
3a+2b/2ab 6a+b/4ab ab+3/6a 2ab+6/3a
29 wrz 13:59
ite: Czy zapis loga25 12 oznacza to samo co zapis log25 12 ?
29 wrz 14:02
Eldi: tak tak zle napisałem
29 wrz 14:03
Eldi: bo pierwszy raz uzywam strony loga=log
29 wrz 14:04
ABC:
zamień sobie wszystko na dziesiętne logarytmy może nie najkrótsze ale do celu dojdziesz
29 wrz 14:08
Eldi: no dobra mam ze log2512=log12/log25 i ze a=log5/log2 b=log125/log3 i co teraz
29 wrz 14:12
ite: Ostatniej linijki też się nie da przeczytać...
Proponuję tak przekszałcić (bez dziesiętnych : ), korzystając ze wzorów na logarytmy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log2512 = log52(12) = |
| *log512 = |
| *log5(3*4) = |
| *(log53+log54) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
= |
| *[log53+log5(22)] = |
| *[log53+2log52] = |
| *( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | log35 | | log25 | |
i tutaj już pozostaje podstawić a i przekształcone b
29 wrz 14:15
ABC:
log25=2log5 , log 125=3log5 , log12=log3+2log2
29 wrz 14:15
Eldi: a dlaczego nastąpiło odwrócenie log53+2log52?
29 wrz 14:22
ite: Wykorzystuję ostatni od dołu wzór
218, żeby w zapisie przekształcanego wyrażenia otrzymać
tylko wyrażenia a i b.
29 wrz 14:25
ABC:
żebyś mógł łatwiej wyrazić w zależności od a i b
29 wrz 14:26
ite: Wartości log53 nie znam, a wartość log35 jest podana. Więc tę nieznaną zastepuję tą, którą
znam.
29 wrz 14:27
Eldi: Przepraszam ale kompletnie tego nie rozumiem w liceum z logarytmów robilismy tylko równania i
nierównosci a takich zadan nie i teraz kiedy robie sobie powtórke pojawia sie cos takiego
kompletnie nie wiem co z tym zrobic
29 wrz 14:28
ite:
Pierwsze przekształcenie 14:15 opiera się na wzorze, którego na stronie
218 nie ma.
| | 1 | |
logam(b)= |
| loga(b) gdzie b>0, a≠1, a>0, m≠0 |
| | m | |
Czy to jest teraz jasne?
29 wrz 14:41
Eldi: tak ten wzór znam
29 wrz 14:45
ite: Dalej zastosowany jest wzór na sumę logarytmów, żeby nie występowała 12, a zamiast niej żeby
pojawiło się 3 i 4=22, które występują w podanych logarytmach (oznaczonych a i b).
29 wrz 14:49
Eldi: tak ale 3 pojawia sie w podstawie b, a 4=22 ktora pojawia sie w podstawie a
29 wrz 14:51
ite: Tak, nie ma ich w podstawach logarymtów, dlatego stosuję wzór z 14:25. Otrzymuję odwrotności
logarytmów i wtedy mam już w zapisie wyrażenia a i b.
29 wrz 15:01
Eldi: | | 1 | | 2 | |
no dobra mam |
| i |
| i owszem a da sie podstawic a co z b  |
| | log35 | | log25 | |
29 wrz 15:11
Eta:
| | 1 | | 3 | |
log25=a ⇒ log52= |
| i log3125=b ⇒3log35=b ⇒ log53= |
| |
| | a | | b | |
| | 1 | | 1 | |
log2512= |
| (log54+log53) = log52+ |
| log53= |
| | 2 | | 2 | |
================
i po ptokach

Odp: A/
29 wrz 15:12
Eldi: okej, a ktos ma moze wiecej zadan tego typu? zeby pocwiczyc?
29 wrz 15:17
Eta:
1/
| | 4a−2 | |
Wykaz,że jeśli log1612=a to log243= |
| |
| | 4a+1 | |
2/
log
23=a i log
35=b Oblicz : log
27200
3/
log
32=a i log
65=b Oblicz : log
216225
Powodzenia
29 wrz 18:25
29 wrz 20:30
Eta:
2/ ok
3/ źle
29 wrz 21:10