Rozwiąż równania i nierówności
lolka: Równania:
a. 3x * (1/3)x−3 =(1/27)x
b.2x−2 = (1/8)−1/x
c. 5x−3 = 73−x
d. 22x−1 + 4x =24
Nierówności:
e. 4|x+2| ≤ 82/3 * 163/4
f. 32x+3 + 32x+1<30
g. 2sinx + 4sinx + 8sinx +... ≤1
29 wrz 15:51
xyz: banał
29 wrz 16:00
ite: dużo teraz zadają na poniedziałki...
29 wrz 16:19
janek191:
Może zadali na sobotę?
29 wrz 16:20
janek191:
d) 2
2 x −1 + 4
x = 24
4
x*2
−1 + 4
x = 24
0,5*4
x + 4
x = 24
4
x = 16
x = 2
====
29 wrz 16:24
ite: To wrzutka hurtowa byłaby w piątek.
29 wrz 16:24
janek191:
c) 5x−3 = 73 − x
x = 3
29 wrz 16:25
janek191:
Czyżby szkoła zaoczna?
29 wrz 16:25
Jerzy:
Najbardziej ambitne, to chyba g)
29 wrz 16:26
Jerzy:
g) Lewa strona to suma nieskończonego ciągu geometrycznego ( przy pewnych założeniach),
gdzie a1 = 2sinx i q = 2
29 wrz 16:29
janek191:
Tak

Coś z c.g.
29 wrz 16:29
ICSP: złe q.
29 wrz 16:31
janek191:
q = 2sin x
29 wrz 16:35
Jerzy:
Upss...
29 wrz 16:38
janek191:
e) 4 = 2
2, 8 = 2
3 i 16 = 2
4
działaj dalej
29 wrz 16:38
janek191:
Napisała i gdzieś poleciała
29 wrz 16:39