kombinatoryka
Nikto0: Proszę o pomoc. Używając cyfr należących do zbioru {0,1,2,3,4,5} zapisujemy liczby
czterocyfrowe(cyfry w liczbie mogą
się powtarzać. Oblicz ile możemy zapisać
a) liczb czterocyfrowych
b) liczb większych od 4999
c) takich liczb że cyfra tysięcy i cyfra dziesiątek jest nieparzysta a pozostałe dwie są
parzyste
d) liczb podzielnych przez 5
e)liczb których iloczyn cyfr równy jest 10
Nie wiem dlaczego w tym zadaniu jest zastosowana reguła mnożenia a nie np. wariację z
powtórzeniami
do podpunktu e)
29 wrz 12:20
janek191:
a) 5*6*6*6 = 1080
29 wrz 12:23
Jerzy:
e) z reguły mnożenia: 3*3*3*3
wariacje z powtórzeniami: 34 , czyli to samo
29 wrz 12:30
Nikto0: Jak obliczyłeś tą wariację?
29 wrz 12:39
ite: Jerzy czy w e/ odpowiedzią nie jest 12?
29 wrz 12:42
Nikto0: tak jest 12 nie zauważyłam
29 wrz 12:44
Jerzy:
Oczywiście pomyliłem się.
29 wrz 12:51
Nikto0: Może ktoś to wyjaśnić?
29 wrz 13:02
Jerzy:
Liczba musi się składać z dwóch jedynek , dwójki i piątki.
Dwójkę umieszczamy na jednym z czterech miejsc,a piątkę na jednym z pozostałych trzech:
4*3 = 12
29 wrz 13:10
29 wrz 13:13
Nikto0: A dlaczego np. w a) nie jest to wariacja z powtórzeniem przecież wybieramy ze zbioru i nie
wykorzystujemy wszystkich liczb
29 wrz 13:15
Jerzy:
Gdyby nie było cyfry 0, to moglibyśmy skorzystać z wariacji z powtórzeniami.
29 wrz 13:29
Nikto0: dlaczego jeżeli nie było by zera?
29 wrz 13:43
Jerzy:
Po wtedy każda z cyfr mogłaby być jako pierwsza,a tutaj nie może być zerem.
29 wrz 13:46
Nikto0: nie rozumiem.
29 wrz 13:49
ABC:
nie uważamy 0145 za liczbę czterocyfrową , więc zero nie może stać na początku
29 wrz 13:55
Nikto0: dalej nie wiem dlaczego nie jest to wariacja z powtórzeniem
29 wrz 13:57
Nikto0: rozumem że nie mogę dać zera na początku
29 wrz 13:58
Jerzy:
Przecież mogłyby się zdarzyć np. takie wariacje:0135, 0045,0000, teraz jasne ?
29 wrz 14:01
Nikto0: A można to wyjaśnić łopatologicznie?
29 wrz 14:04
Jerzy:
Wariacja czteroelementowa z powtórzeniami zbioru {a,b,c,d,e},to każy ciąg czteroelementowy np:
aaaa, abaa, abbb,aaad, itd. Przecież widzisz, że w tych ciągach cyfrowych, a nie może być
zerem.
29 wrz 14:11
Nikto0: Dziękuję.
29 wrz 14:13
Jerzy:
Ile jest wariacji z powtórzeniami zbioru : {0,1}
29 wrz 14:14
PW: Do e) Najprościej opisać tak:
Jedyną możliwością przedstawienia liczby 10 jako iloczynu czterech liczb jednocyfrowych jest
10 = 1•1•2•5.
Wobec tego zapis każdej z żądanych liczb można utożsamić z permutacją z powtórzeniami elementów
1, 1, 2, 5. Permutacji takich jest
29 wrz 14:20
Jerzy:
Witaj
PW 
10 = 1*1*2*5 , to nie jedyna możliwość.Chyba trafniej opisuje ten przypadek
wpis
13:10
29 wrz 14:33
PW: Jedyna, sam tak pisałeś (jedyna w sensie "dwie jedynki, dwójka i piątka dowolnie
przestawiane").
Moja wypowiedź składa się z dwóch części:
− jak przestawić liczbę 10 w postaci iloczynu,
− jak utożsamić żądane liczby z permutacjami.
Nie neguję Twojego rozwiązania, chciałem pokazać wyliczenia bez "reguły mnożenia"
29 wrz 14:51