Bardzo Was prosze o pomoc! w rozwiazaniu nierównosci
Antosik: rozwiąż nierówność:
c) x2 − x ≥ 6
d) x2 − 4 ≤ 3x
e) 4x + 5 > x2
f) 2x2 + 5x > 3
g) 6x2 − x > 12
h) 3x + 8 ≥ 12x2
29 wrz 22:46
29 wrz 22:46
Antosik: Tylko jak w ogole zaczac przyklad c i f... na prawde mam z tym ogromny problem
29 wrz 22:50
Antosik: prosze...
29 wrz 22:55
Adamm: c)
x2−x≥6
x2−x−6≥0
(x−3)(x+2)≥0
x∊(−∞;−2>U<3;+∞)
29 wrz 22:59
janek191:

f) 2 x
2 + 5 x − 3 > 0
Δ = 25 − 4*2*(−3) = 49
√Δ = 7
| | −5 − 7 | | − 5 + 7 | |
x1 = |
| = − 3 x2 = |
| = 0,5 |
| | 2*2 | | 4 | |
Rysujemy parabolkę ramionami zwróconą do góry, bo a = 2 > 0
i odczytujemy rozwiązanie:
| | 1 | |
x∊ ( −∞, − 3) ∪ ( |
| , +∞) |
| | 2 | |
=====================
30 wrz 07:37