Dowod
BAI PING TING: Zaczynam teraz najgorsze dla mnie zadania

Dowody rownan i nierownosci
Zadanie nr 1
| | a | | x | | a+b | | x+y | |
Jesli by≠0 i a≠b i x≠y to |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| | b | | y | | a−b | | x−y | |
Prosze o dokladne rozpisanie dowodu tak ja to ma prawidlowo wygladac
29 wrz 15:24
BAI PING TING: Zaczal bym tak
Zalozenie :
by≠0 i a≠b i x≠y
Teza :
| a | | x | | a+b | | x+y | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| b | | y | | a−b | | x−y | |
Dowod :
..................
29 wrz 15:51
ite:
| | a+b | | a−b+2b | | a−b | | 2b | | 2b | |
L= |
| = |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| | a−b | | a−b | | a−b | | a−b | | a−b | |
podstaw to za a do przekształcanej równości,
uprość b i sprowadź do wspólnego mianownika
29 wrz 16:00
ICSP: L ⇒ P
| a + b | | | | | | x + y | |
| = |
| = |
| = |
| |
| a − b | | | | | | x − y | |
P ⇒ L
| a + b | | x + y | |
| = |
| |
| a − b | | x − y | |
(a+b)(x−y) = (a−b)(x+ y)
ax − ay + bx − by = ax + ay − bx − by
2ay = 2bx
ay = bx
29 wrz 16:13
BAI PING TING: | | 2b | | 2b | | 2 | | 2y | | x−y+2y | |
L=1+ |
| = 1+ |
| = 1+ |
| = 1+ |
| = |
| = |
| | b(x/y)−b | | b[(x/y)−1] | | (x−y)/y | | x−y | | x−y | |
Teraz jaki mam napisac wniosek z dowodu ?
I dzieki za pomoc
29 wrz 16:17
BAI PING TING: Dziekuje CI rowniez
ICSP
29 wrz 16:20
ite: Wniosek z dowodu? Taki, że podana równoważność jest prawdziwa.
Może ICSP sie wypowie.
29 wrz 16:22
ICSP: W tezie jest równoważność, więc wypada pokazać dwie implikacje.
| | x | |
Z tego co widzę to zakładacie a = b * |
| co oznacza, że pokazujecie tylko wynikanie (⇒) |
| | y | |
Co z wynikaniem w drugą stronę?
29 wrz 16:30
ite: | | a | | x | |
Dopiero teraz zauważyłam, że |
| = |
| nie jest założeniem, tylko częścią tezy. |
| | b | | y | |
Więc to, co napisałam nie ma sensu!
29 wrz 16:33