Oblicz brakujące współczynniki w równaniu ogólnym prostej.....
milqa: Oblicz brakujące współczynniki w równaniu ogólnym prostej l: Ax+y+C+0 wiedząc, że jest ona
prostopadła do prostej k: 2x+4y−13=0 i przechodzi przez punkt P (1/2, 7).
Bardzo proszę o wyjaśnienie krok po kroku, jak rozwiązać to zadanie.

Z góry dziękuję!
29 wrz 12:53
ite:
1/ Jaka jest zależność między współczynnikami prostych równoległych o równaniach w postaci
ogólnej,
podaj wzór (jest w tablicach maturalnych) i wstaw do niego współczynniki prostej k i znany Ci
współczynnik prostej l→ będziesz mieć pierwsze równanie (z jedną niewiadomą)
2/ Pkt P=(1/2, 7) należy do prostej l,
wstaw jego współrzędne → będziesz mieć drugie równanie.
29 wrz 13:29
ite: 2/ *wstaw jego współrzędne do uzyskanej wcześniej postaci równania prostej l
29 wrz 13:34
Jolanta: postać ogólna proste Ax+By+C=0
proste są prostopadłe jezeli A
1*A
2+B
1*B
2=0
z pierwszej prostej widzisz,że B
1=1 bo jest sam y
z drugiej prostej A
2=2 B
2=−4
A
1*A
2−B
1*B
2=0
A*2−1*(−4)=0
2A=4
A=2
| | 1 | | 1 | |
2x+y+C=0 prosta przechodzi przez P( |
| ,7) czyli x= |
| y=7 |
| | 2 | | 2 | |
1+7+C=0
C=−8
Wszystko jasne ?
29 wrz 14:36
Jolanta: Acha nie radzę przepisywać bezmyślnie .Może cos jest żle np jakis minus uciekł
29 wrz 14:40
ite: To ja przepisałam automatycznie i zamieniłam proste prostopadłe na równoległe
29 wrz 14:43
milqa: Dziękuję ślicznie
29 wrz 16:46
Jolanta: Nie miałaś pytań czyli albo znalazłaś bład albo przepisałaś bez liczenia b
2=4
A
1*A
2+B
1*B
2=0
A
1*2+1*4=0
2A
1=−4
A
1=−2
C=−6
29 wrz 21:12