prawdopodobieństwo
Nikto0: Proszę o pomoc. W turnieju szachowym uczestniczy 10 zawodników. Każdy gra z każdymjeden raz
figurami białymi i jeden raz czarnymi
Wobec tego rozegrają a)90 partii b) 20 partii c)100 partii d) 45 partii. Ja zrobiłam to
drzewkiem od 1 zawodnika
mam 9 odgałęzień od 1 do 9 z tych odgałęzień do każdego partia grana czarnymi i białymi to
wychodzi 18 mnożę
przez 10 i dzielę przez 2. Czy to dobre rozwiązanie? To zadanie można też rozwiąza'ć za pomocą
wariacji bez powtórzeń ale
nie wiem dlaczego bo według mnie wszystkie elementy zostały wykorzystane. Może ktoś
napisaćdlaczego to jest liczone z wariacji bez powtórzeń?
29 wrz 16:43
29 wrz 16:48
29 wrz 16:48
xyz: racja... * 2 bo 2 razy każdy z każdym
29 wrz 16:49
Nikto0: W odpowiedziach mam 90 partii xyz
29 wrz 16:49
Nikto0: A to drzewkiem to jest źle?
29 wrz 16:50
xyz: chyba jest ok, tylko musialbys wyjasnic czemu mnozysz razy 10 albo dzielisz przez 2
29 wrz 17:02
Nikto0: Mnożę razy 10 bo jest 10 zawodników a dzielę przez 2 żeby nieistotna była kolejność meczy.
29 wrz 17:04
Nikto0: To jest źle?
29 wrz 17:12
janek191:
10*9 = 90
29 wrz 17:14
Nikto0: To drzewkiem to chyba jest źle?
29 wrz 17:16
janek191:

Masz narysowane dla n = 5 zawodników.
Mamy 5*4 = 20 meczy
Dla n = 10 mamy 10*9 = 90 meczy ( mecz i rewanż)
29 wrz 17:25
Nikto0: A jakiś opis tej tabelki?
29 wrz 17:28
janek191:
1 gra z 2, 3, 4 i 5
2 gra z 1,3, 4 i 5
3 gra z 1,2, 4 i 5
4 gra z 1,2,3 i 5
5 gra z 1,2,3 i 4
29 wrz 17:37
Mila:

Drzewkiem też dobrze, ale tylko częściowe rysujemy.
10 *9=90
10 gałązek w I piętrze ( np. Białe pionki) i po 9 w drugim.
W takich zadaniach, gdzie jest dużo gałązek raczej nie korzystamy z drzewek.
29 wrz 17:46
Nikto0: A dlaczego w tym przykładzie nie wszystkie elementy są wykorzystane ? Mi się wydaje że są
wszstkie elementy wykorzystane?
29 wrz 17:50
Nikto0: Ok. To już rozumiem. Ale mam inne pytanie czy elementy mogą się powtarzać w tym przykładzie? I
dlaczego?
29 wrz 18:30
Nikto0: Proszę o wyjaśnienie.
29 wrz 18:45
Mila:
Gracz A gra z graczem B ( b , c− pionki) , a potem gracz B z graczem A innym kolorem
niż w pierwszej partii.
Nie może grać gracz A z graczem A.
Zatem bez powtórzeń.
29 wrz 18:53
Nikto0: Dziękuję.
29 wrz 18:54
Saizou :
Można też podejść inaczej.
Ile możesz utworzyć par graczy?
W parze nie ma znaczenia kolejność, tzn. para AB jest taką samą parą co BA
| | | | 10*9 | |
Takich par jest | = |
| =45 |
| | | 2 | |
Ale teraz w każdej parze są rozgrywane dwa mecze. Raz zawodnik A gra czarnymi i B gra białymi
lub na odwrót.
Łącznie partii zostanie rozegranych.
45*2=90
29 wrz 19:12
Jerzy:
To już pokazał @janek191 o 16:48
29 wrz 19:15
Saizou : Jerzy wiem, ale dopisałem do tego wyjaśnienie jeśliby ktoś potrzebował
29 wrz 19:17
Saizou :
Albo można tak rozumować
Wybieramy najpierw graczy, którzy będą grać białymi. Możemy to zrobić na 10 sposobów.
Dobieramy, kto będzie grać białymi. Takich opcji jest 9 (bo nie gramy sami ze sobą)
Razem 10*9=90
29 wrz 19:22
1 paź 11:02
1 paź 11:05
Nikto0: Ostatnie pytanie już rozumiem.
1 paź 11:08
Nikto0: Jednak nie rozumiem tego zagadnienia
1 paź 11:11
Jerzy:
11:02 Nie widzisz,że kombinacje: (ABCD) i (EFGH),to te same kombinacje co: (HGEF) i (DBAC)
?
1 paź 11:17
Nikto0: tak widzę ale czy w tym zadaniu o turnieju szachowym też chyba nie liczy się kolejność
1 paź 11:21
Nikto0: A nie dzielimy przez 2
1 paź 11:24
Jerzy:
W zadaniu o 10 szachistach liczymy ilość spotkań. Sa to dwuelementowe kombinacje zbioru
| | | |
dziesiecioelementowego, czyli | .Tyle będzie spotkań, ale kazdy gracz gra raz białymi, a |
| | |
| | | |
raz czarnymi, czyli każda para rozegra dwa spotkania, stąd mamy: | *2 , więc o jakim |
| | |
dzieleniu mówisz ?
1 paź 11:32
Nikto0: bo mi się wydawało że w symbolu newtona 10 nad 2 zlicza się wszystkie przypadki czyli para AB
to to samo co BA
i dlatego dzielimy przez 2
1 paź 12:25
Jerzy:
| | | |
Oczywiście,ze para AB to to samo co para BA , bo to są kombinacje i takich par jest | . |
| | |
1 paź 12:28
Nikto0: A nie powinno być tylko para AB bez BA
1 paź 12:38
Nikto0: nie rozumiem tego
1 paź 12:38
Jerzy:
Wypisz dwuelementowe kombinacje zbioru {A,B,C}
1 paź 12:42
Nikto0: {AB} {AC} {BC}
1 paź 12:45
Jerzy:
A czemu nie dodałaś (BA) ,(CA) , (CB) ?
1 paź 12:46
1 paź 13:01
Nikto0: ale źle to zrozumiałam
1 paź 13:02
Jerzy:
A no właśnie.
mamy trzy kombinacje , ale 6 permutacji bez powtórzeń, oraz 8 permutacji z powtórzeniami.
1 paź 13:05
Nikto0: co to są permutacje z powtórzeniami?
1 paź 13:11
Jerzy:
W tym przypadku, każdy ciąg dwuelementowy, w którym wyrazy mogą się powtarzać:
AA , BB , CC , AB , BA , AC , CA , BC , CB
i jest ich dziewięć( przez pomyłke napisałem,ze jest ich 8)
1 paź 13:16
Nikto0: I co z tego wynika?
1 paź 13:18
Jerzy:
Że w kombinacjach kolejność elementów jest nieistotna, czyli kombinacja AB , to to samo co
kombinacja BA,
natomiast AB i BA to dwie różne permutacje.
1 paź 13:21
Nikto0: dalej niestety nie rozumiem o co chodzi.
1 paź 13:31
1 paź 13:32
Nikto0: Możesz to jakoś lepiej wyjaśnić?
1 paź 13:41
Saizou :
Wg mnie mylisz pojęcie kombinacji z regułą mnożenia
Mamy 10 graczy i chcemy policzyć ile będzie meczów.
Pierwszą osobę z pary mogę wybrać na 10 sposobów, a drugą na 9 (bez tej pierwszej), zatem
łącznie mamy
10*9
Nie ma to znaczenia czy zawodnik A będzie grać z B, czy na odwrót, tzn. B z A.
Dla nas jest to taka sama para. zatem musimy podzielić przez 2 i mamy
| 10*9 | |
| (tyle jest par jakie możemy utworzyć). |
| 2 | |
Inaczej zapiszemy to przy pomocy symbolu Newtona. Jest to zwykły wybór 2 osób z 10, tzn.
| | 10! | | 10*9 | |
= |
| = |
| . |
| | (10−2)!*2! | | 2 | |
Teraz wiemy, że w każdej parze każdy z graczy gra raz białymi, a raz czarnymi, tzn.
w obrębie pary odbywają się dwa mecze, dlatego mnożymy razy dwa.
1 paź 13:44
Nikto0: dlaczego mnożymy przez 2 czy to nie jest już zliczone że zawodnik A gra z B np. białymi a potem
B z A np.czarnymi
1 paź 14:21
Saizou :
| | 10*9 | |
Nie, bo zapis |
| mówi, że kolejność nie ma znaczenia. |
| | 2 | |
czyli para AB jest taką samą parą co BA
1 paź 14:23
Jerzy:
Napij sie wody. Jeżeli grasz z koleżanką w szacy raz białymi, a raz czarnymi bierkami,to ile
rozegracie partii ?
1 paź 14:23
Nikto0: dwie
1 paź 14:25
Jerzy:
A zatem 45 par uczestników rozegra 2*45 = 90 partii.
1 paź 14:26
Nikto0: Dziękuję.
1 paź 15:12