odleglosc miedzy punktami
Tłumok: wyznacz równanie krzywej do ktorej naleza punkty rowno odlegle: od punktow (2,6) i (6,2).
odpowiedź to y=x i jak sobie to narysowalam to faktycznie ma to sens ale nie wiem jak rozpisac
rozwiazanie....
29 wrz 17:25
Mila:
A=(2,6) i B=(6,2).
Zbiór wszystkich punktów P=(x,y) jednakowo odległych od A i B leży na symetralnej odcinka AB.
|AP|= |BP|⇔
(x−2)2+(y−6)2=(x−6)2+(y−2)2⇔
y=x
sprawdzaj
29 wrz 17:30
BAI PING TING:

szukana prosta musi byc symetralna odcinka AB
Napisz jej rownanie
29 wrz 17:31
BAI PING TING: dzien dobry
Milu 
pozdrawiam
29 wrz 17:32
janek191:

A = ( 2, 6)
B = ( 6, 2)
P = ( x, y)
Mam być
AP = PB czyli IAP I
2 = I PB I
2
( x − 2)
2 + ( y − 6)
2 = ( 6 − x)
2 + ( 2 − y)
2
x
2 − 4 x + 4 + y
2 − 12 y + 36 = 36 − 12 x + x
2 + 4 − 4y + y
2
− 4 x − 12 y = −12 x − 4 y
8 x = 8 y / : 8
x = y
y = x
=====
29 wrz 17:33
Mila:
Dobry wieczór
Bay.. i Janek
29 wrz 17:35
29 wrz 17:41
Tłumok: dziekuje bardzo!
29 wrz 17:42