Naszkicuj wykres funkcji wykładniczej
marcia: Naszkicuj wykres funkcji wykładniczej określonej wzorem f(x)=4*2x−1 −1
a. Na podstawie wykresu funkcji f naszkicuj wykres funkcji g, wiedząc, że g(x)=|f(1−x)−5|
b.Napisz wzór funkcji g i oblicz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji g i osi OY.
29 wrz 15:40
BAI PING TING: Popraw wzor funkcji f(x)
29 wrz 15:43
lolka: f(x)= 4*2x−1 −1
29 wrz 15:52
marcia: f(x)=4*2x−1 −1
29 wrz 15:54
BAI PING TING: Szkicujemy wykres funkcji y=4*2x−1−1.
1) rysujemy wykres y=2x (tabelka i robisz
2) rysujemy wykres y= 4*2x
3) rysujemy wykres 4*2x−1
wykres funkcji y=4*2x przesuwamy po osi OX o jedna jednostke w prawo
4) rysujemy wykres y= 4*2x−1−1
wykres funkcji y=4*2x−1 przesuwany o jedna jednostke w dol po osi OY
najpierw zrob to
29 wrz 16:01
ICSP: f(x) = 2x + 1 − 1
Aby narysować f(x) wystarczy przesunąć wykres funkcji f1(x) = 2x o wektor [−1 , −1]
29 wrz 16:04
marcia: BAI PING TING zrobione, co dalej?
29 wrz 16:28
BAI PING TING: g(x)= |4*21−x−1−5−1|
g(x)= |4*2−x−6|
29 wrz 16:54
BAI PING TING:

to jest wykres funkcji g(x)
teraz punkt przeciecia z osia OY
za x wstawiam 0 do wzoru
| | 1 | |
|4*2−x−6}= 4* |
| −6|= |4*1−6|= |−2|=2 |
| | 2x | |
29 wrz 17:15
marcia: Dzięki wielkie
29 wrz 18:01