kombinatoryka poziom podstawowy
TH: Ile jest dwucyfrowych liczb parzystych mniejszych od 30 lub większych od 70?
Nie wiem czy trzeba brać 30 i 70 razem w ten zbiór. Nie rozumiem do końca czy się dzieli to
przez dwa i odejmuje jedna liczbe czy jak. Proszę o wskazówki i ew rozwiązanie. Bardzo
dziękuję.
29 wrz 15:34
ite: Trzeba zadań pytanie, czy 30 jest liczbą mniejszą od 30 ?
29 wrz 15:45
ite: *zadać pytanie
29 wrz 15:45
TH: chyba nie, wiec bez 30 i 70
29 wrz 16:00
ite: I to już wiadomo.
Czyli analizujemy liczby od 71 do 99.
71 nie jest parzyste, więc jeśli odejmiemy 99−71, to będziemy mieć ilość liczb dwucyfrowych
większych od 70, takich że pierwsza będzie parzysta, a ostatnia nieparzysta.
29 wrz 16:05
xyz:
dwucyfrowe parzyste mniejsze od 30
10, 12, 14, 16, 18,
20, 22, 24, 26, 28
(jak widac jest ich 10, mozna to obliczyc np. w ten sposob:
28/2 = 14 (czyli jest ich 15: 2,4,6,8,10,12, ... ,28
odejmujemy te ponizej liczby 10, czyli 2,4,6,8 w ten sposob mamy 14−4 = 10)
potem jest
72, 74, 76, 78, 80
82, 84, 86, 88, 90
92, 94, 96, 98
jest ich 14 (tutaj mozesz np. 98/2 − 70/2 = 14)
komentarz:
98/2 czyli od liczby 2 do liczby 98 jest 98/2 dwojek
70/2 czyli od liczby 2 do liczby 70 jest 70/2 dwojek
29 wrz 16:07
janek191:
I jeszcze liczby dwucyfrowe parzyste < 30.
29 wrz 16:10
janek191:
Nie widziałem zapisu XYX:
29 wrz 16:11
TH: bardzo wam dziekuje pozdawiam TH
29 wrz 16:55