ułamki
Marysia: Na pólkach znajdują się książki, na górnej znajduje się 15 książek, stanowią one 35
wszystkich książek. Na dolnej jest o 35 więcej niż na górnej. Ile jest wszystkich książek
oraz ile jest na dolnej półce?
29 wrz 16:03
xyz:
15 na górnej = 3/5 wszystkich zatem wszystkich jest 15 * 5/3 = 25
Na dolnej jest o 3/5 więcej niż na górnej czyli jest ich:
15 + 3/5 * 15 = 15 + 9 = 24
A winc
Na gornej jest 15
Na dolnej jest 24
Suma dolnej i gornej = 39
A wszystkich ksiazek jest 25
(oczywiscie zakladam, ze 25 = 39 na potrzeby zadania)
No fajne zadanko, pozdrawiam xD
29 wrz 16:38
Marysia: dziękuję
29 wrz 16:46