Dowod
BAI PING TING: Udowodnij ze
| | 1 | | 1 | |
Jezeli ab≠0 i |
| − |
| = a−b to a=b lub ab=−1 |
| | a | | b | |
Zalozenie :
ab≠0 i 1/a − 1/b= a−b
Teza :
a=b lub ab=−1
Dowod
Skorzystam z zalozenia
Wszystkie przejscia sa rownowazne
b−a= ab(a−b)
Co mam zrobic dalej ?
29 wrz 17:25
ABC:
przenieść na jedną stronę i wyciągnąć b−a przed nawias
29 wrz 17:35
BAI PING TING: Ktos podpowie ?
Czy dobrze zrobilem korzystajac z zalozenia ?
29 wrz 17:35
ABC:
dobrze skorzystałeś
29 wrz 17:36
Adamm: jeśli a−b ≠ 0
to można podzielić obustronnie przez a−b i masz:
ab=−1
a jeśli a=b, to masz:
0=0
29 wrz 17:36
BAI PING TING: ABC ale nie bede mial wspolnego czynnika (b−a) bo drugi jest (a−b) a odejmowanie nie
jest przemienne
W sumie to mnie zatrzymalo .
29 wrz 17:37
ABC:
żartujesz chyba, przecież b−a=−(a−b)
29 wrz 17:38
BAI PING TING: Dobrze .
bedzie dalej
ab(a−b)+(a−b)=0
(a−b)(ab+1)=0
stad a−b=0 to a=b lub ab+1=0 to ab=−1
Nie ma potrzeby pisania jakiegos wniosku?
29 wrz 17:50
BAI PING TING: Witaj
Adamm
29 wrz 17:54