wzajemne polozenie dwoch okregow
Tłumok: podaj liczbę punktów wspólnych okręgu opisanego podanym równaniem z okręgiem o środku S(1,3)
i promieniu r w zależności od tego promienia.
a) x2+y2+4x+2y+1=0
29 wrz 20:19
Maciess: Najpierw sobie wzór przekształć do postaci z ktorej odczytasz współrzędne środka tego okręgu
29 wrz 20:27
Saizou :

x
2+y
2+4x+2y+1=0
x
2+4x
+4−4+y
2+2y+1=0
(x+2)
2−4+(y+1)
2=0
(x+2)
2+(y+1)
2=4
zatem A=(−2,−1) oraz r
1=2
Pomyśl o liczbie przecięć się dwóch okręgów w zależności od r
29 wrz 20:28
Tłumok: skad mam wiedziec jaki promien ma okrag o srodku S... to polecenie jest takie pogmatwane
29 wrz 20:40
BAI PING TING: Bo mmasz podane rownanie okregu w postaci ogolnej
jak przeksztalcic do postaci kanonicznej to co zrobli Saizou to masz wszystko na tacy
Zreszta z postaci ogolnej tez policzysz zobacz do ksiazki jaki jest wzor na promien okregu
29 wrz 20:44
29 wrz 20:45
janek191:
Oblicz AS

r + r
1 = AS
29 wrz 20:46
Tłumok: ale to co obliczyl Saizou to chyba do okregu o srodku A?
29 wrz 20:46
janek191:
Tak

Ale piękna ta animacja
29 wrz 20:48
BAI PING TING: Tak
29 wrz 20:51
promując_geogebrę:
Może pozwoli zobaczyć zagadnienie i samodzielnie znaleźć rozwiązanie.
29 wrz 20:52
Tłumok: wow dziekuje za animacje
29 wrz 20:54