Okrąg wpisany w trapez prostokątny
marta:

Witam, nie mam pojęcia co zrobić dalej w tym zadaniu, proszę o pomoc
|DC|=75/2
r=255
(Dokładne dane)
http://prntscr.com/pcl438
29 wrz 22:32
marta: Polecenie: Oblicz pole powierzchni trapezu
29 wrz 22:32
marta: r=25* nie 255
29 wrz 22:32
Mila:
| | a+35,7 | |
PABCD= |
| *2*25=(a+37.5)*25 |
| | 2 | |
1) ΔCSB− Δprostokątny⇔
r
2=(a−r)*(b−r)⇔
| | 25*25 | |
252=(a−25)*(37.5−25)⇔a−25= |
| |
| | 12.5 | |
a−25=25*2
a=75
2) P
ABCD=(75+37.5)*25
====================
29 wrz 22:51