wyznacz współrzędne S oraz promień R okręgu opisanego na trójkącie
dawcio232: Wyznacz współrzędne S oraz promień R okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołakach A (−3, −2);
B(5,2); C(1,6)
policzyłem długości odcinków, policzyłem h, i ze wzoru R=2/3h policzyłem promień, nie wiem jak
obliczyć S
29 wrz 13:32
Jerzy:
Czy ten trójkąt jest równoboczny ?
29 wrz 13:44
PW:
|AB|2 = (5+3)2 + (2+2)2 = 80
|AC|2 = (1+3)2 + (6+2)2 = 80
|BC|2 = (1−5)2 + (6−2)2 = 32
Trójkąt jest równoramienny, a więc długość jednej ze środkowych jest wysokością h. Punkt
przecięcia się środkowych (czyli S) dzieli każdą z nich w stosunku 2:1.
Na razie dobrze.
Podzielić odcinek AD w stosunku 2:1 (najpierw wyznaczyć współrzędne D − środla odcinka BC).
29 wrz 14:06
PW:
Sknociłem fatalnie. Środek okręgu opisanego jest punktem, w którym przecinają się
symetralne boków. Przemożna siła sugestii
29 wrz 14:42
dawcio232: Jerzy, wyszło mi że jest równoramienny
29 wrz 15:23
BAI PING TING: | | a*b*c | |
wtedy R= |
| gdzie P−pole trojkata |
| | 4P | |
Srodek S najprosciej
wyznacz rownania dwoch symetralnych i przyrownaj je do siebie
29 wrz 15:30
BAI PING TING: Lub
Wyznaczasz najpierw srodek i odleglosc np punktu A od srodka S to dlugosc promienia R .
29 wrz 15:39
Eta:

Nawet ( bez sprawdzania , jaki to trójkąt)
1/ Punkt S jest punktem przecięcia symetralnych boków trójkąta
2/ punkt D jest środkiem odcinka BC to ............. D(3,4) (oblicz
3/punkt E jest środkiem odcinka AB to................ E(1,0) (oblicz
sym BC ⊥BC i przechodzi przez D podobnie sym AB ⊥AB i przechodzi przez E
Obliczam współczynniki kierunkowe prostych:
| | 2−6 | |
aBC= |
| = −1 to asymBC= 1 |
| | 5−1 | |
| | 2+2 | | 1 | |
aAB= |
| = |
| to asymAB= −2 |
| | 5+3 | | 2 | |
Wyznaczam równania symetralnych
sym BC: y=1(x−xD)+y
D ⇒ symBC : y= x+1
sym AB : y=−2(x−xE)+y
E ⇒ sym AB : y= −2x+2
rozwiąż teraz układ równań dany tymi prostymi
otrzymasz S(x, y)
R= |SA|
i po ptokach
29 wrz 15:46
Eta:
Zadanie z geometrii analitycznej!
Nie ma potrzeby liczyć pola, długości boków, itd.......
R=|SA| lub R= |SB lub R=|SC|
a długość odcinka .....to umiesz policzyć ?
29 wrz 16:03